Na Hrvaško od torka samo tisti z negativnimi testi, uvajajo denarne kazni za kršitelje ukrepov

30. 11. 2020, 18:18 | Aktualno | Vir: STA

              Na Hrvaško od torka samo tisti z negativnimi testi, uvajajo denarne kazni za kršitelje ukrepov (foto: Shutterstock) Shutterstock

Hrvaška bo v torek do 15. decembra zaostrila ukrepe za vstop v državo za potnike, ki ne prihajajo z zelenih območjih Evropske unije, torej tudi Slovenije. Zanje bo obvezen negativen test na covid-19. Vlada je na današnji seji predlagala tudi uvedbo denarnih kazni za kršitelje ukrepov proti covidu-19 in pripravila nov paket pomoči gospodarstvu.
 

Notranji minister Davor Božinović je na vladni seji povedal, da je nacionalni štab civilne zaščite danes sprejel odločitev o vnovični začasni omejitvi vstopa na Hrvaško. Odločitev je bila danes objavljena v uradnem listu, velja pa od torka, poroča portal index.hr.

Kot je pojasnil, bodo morali vsi potniki, razen tistih, ki prihajajo z zelenih območjih EU, imeti ob vstopu na Hrvaško negativen PCR test, ki ne bo starejši od 48 ur. V nasprotnem se bodo morali testirati pri vstopu v državo in biti v samoizolaciji, dokler ne bo njihov test na okužbo negativen. Pri tem je spomnil, da je trenutno edina zelena regija v EU otok Fasta na Finskem. Izjeme so čezmejni in zdravstveni delavci ter potniki v tranzitu in tisti, ki ne bodo ostali na Hrvaškem več kot 12 ur.

Hrvaška vlada je danes poslala v nujni parlamentarni postopek spremembe zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Za državljane, ki ne bodo spoštovali ukrepov, kot je nošenje zaščitne maske, je predlagala kazen v višini 500 kun (67 evrov). Če bo posameznik plačal kazen na kraju dogodka, bo znašala 250 kun (33,5 evra). Za pravne osebe, ki bodo kršile ukrepe, bi po vladnem predlogu kazen znašala med 10.000 in 40.000 kun (med 1335 in 5340 evrov), je na seji vlade zakonski predlog predstavil minister za zdravje Vili Beroš.

Med 5000 in 10.000 kun (667 in 1335 evrov) kazni pa predvidevajo za odgovorne osebe v podjetjih in obrtnike, kot tudi za državljane, ki bodo na svoji zasebni posesti omogočali dogodke, ki so v nasprotju z ukrepi. Kot nov ukrep nameravajo v zakon uvrstiti tudi obvezno pravilno uporabo zaščitnih mask ter omejevanje javnih shodov in dogodkov, kot tudi zasebnih družabnih dogodkov, je še povedal Beroš.

Premier Andrej Plenković, ki je sejo vodil na daljavo iz samoizolacije, je izpostavil, da so sankcije potrebne zaradi določenega števila neodgovornih posameznikov, ki ogrožajo zdravje drugih. Povedal je, da je vlada pripravila tudi nov paket pomoči gospodarstvu v višini 2,1 milijarde kun (280 milijonov evrov).

Pojasnil je, da bodo nadaljevali z izplačilom plač v višini 4000 kun (534 evrov) za delavce v podjetjih, ki so v težavah zaradi ukrepov. Tem podjetjem nameravajo kriti tudi del stalnih mesečnih stroškov, če bodo imeli najmanj 60 odstotkov manj prometa kot v enakem obdobju lani. Napovedal je tudi posebna covidna posojila, ki jih bodo z epidemijo prizadetim podjetjem omogočale državne finančne agencije.

V Zagrebu so danes protestirali gostinci ter zaposleni v telovadnicah in stavnicah, ki so prejšnjo soboto morali zapreti svoja vrata zaradi ostrejših ukrepov. Pred poslopjem finančnega ministrstva so med drugim zahtevali, da jim za tri leta znižajo davek na dodano vrednost (DDV) s 25 na pet odstotkov ali naj jim vlada pokrije 50 odstotkov prometa, ki so ga imeli decembra lani.