Na Japonskem zaradi obilnega dežja več kot 20 mrtvih in 50 pogrešanih

7. 7. 2018, 12:26 | Aktualno | Vir: STA

              Na Japonskem zaradi obilnega dežja več kot 20 mrtvih in 50 pogrešanih (foto: profimedia) profimedia

Na jugu in zahodu Japonske že več dni močno dežuje, pri čemer je po uradnih podatkih umrlo najmanj 20 ljudi. Okoli 1,9 milijona ljudi je moralo zaradi deževja, ki je povzročilo poplave in zemeljske plazove, zapustiti svoje domove.

Javna televizija NHK je ustaljeni program zamenjala s posebnimi oddajami o vremenskih razmerah in poroča o 38 smrtnih žrtvah in okoli 50 pogrešanih. Tudi oblasti še zbirajo podatke, tako da 20 smrtnih žrtev verjetno še ni končno število.

Rekordne padavine beležijo v številnih prefekturah, vključno s Hirošimo, kjer je bilo največ smrtnih žrtev. Močno sta bili prizadeti tudi provinci Aichi in Okayama. Na nekaterih območjih je padlo več kot meter dežja, je sporočila japonska vlada, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dež je povzročil plazove in poplave, zaradi katerih so številni kljub evakuaciji ostali ujeti v svojih domovih, veliko pa se jih je zateklo na strehe svojih domov. V reševalnih akcijah po navedbah oblasti sodeluje okoli 48.000 vojakov, policistov in gasilcev.

Premier Shinzo Abe je svojim ministrom naročil, naj naredijo vse, kar lahko, da bodo rešili žrtve. "Razmere so izjemno resne," je povedal.

Japonska meteorološka služba je za velika območja zahodnega dela države izdala najvišjo stopnjo opozorila, ki ga izdajo samo, ko je pričakovati najobilnejše padavine v več desetletjih. Za druga območja pa je opozorilo umaknila. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo obilno deževje na jugu in zahodu države nadaljevalo do nedelje.