Na kulturnih in športnih prireditvah po novem do 75 odstotkov razpoložljivih sedišč

3. 6. 2021, 14:17 | Aktualno | Vir: STA

              Na kulturnih in športnih prireditvah po novem do 75 odstotkov razpoložljivih sedišč (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka za omejevanje športnih dejavnosti za zajezitev epidemije in povečala dovoljeno kapaciteto sedišč na športnih tekmovanjih z dosedanjih 50 na 75 odstotkov, so sporočili po seji vlade.

Poleg tega odlok določa, da se morajo izvajalci programov usposabljanj za strokovno delo v športu enkrat tedensko testirati na novi koronavirus s hitrim antigenskim testom.

Veljavnost odloka se sicer v drugih točkah podaljšuje do vključno 13. junija, omenjene spremembe pa začnejo veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Kulturne storitve

Obiskovalci javnih kulturnih prireditev bodo po noveli odloka odslej lahko zasedli do 75 odstotkov razpoložljivih fiksnih sedišč. Razrahljan pogoj omejitve števila obiskovalcev velja tako v zaprtih javnih prostorih kot na prostem, so sporočili z Urada vlada za komuniciranje.

Ostali pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da za obisk javnih kulturnih prireditev še vedno velja pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), dokazila pa niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se javne kulturne prireditve udeležijo skupaj z ožjimi družinskimi člani, skrbniki, šolo ali drugo ustanovo.

Organizatorji kulturnih prireditev morajo še vedno obvezno zagotoviti sedišča, je pa po razlagi ministrstva odslej mogoče postaviti sedišča tudi v zaprtih javnih prostorih brez fiksnih sedišč, med njimi pa mora biti zagotovljena razdalja enega metra.

Še vedno na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena strežba in uživanje hrane in pijače, uporaba zaščitnih mask pa je za obiskovalce predpisana v primerih, ko je le-ta obvezna v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2, so še pojasnili na ministrstvu.

Novela odloka začne veljati naslednji dan od objave v Uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 13. junija 2021, še piše v sporočilu za javnost.