Na Madžarskem skoraj 6000 novih okužb, na Hrvaškem znova rekordno dnevno število umrlih

30. 11. 2020, 13:36 | Aktualno | Vir: STA

              Na Madžarskem skoraj 6000 novih okužb, na Hrvaškem znova rekordno dnevno število umrlih (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 5027 testih potrdili 1830 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 74 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej v 24 urah, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada bo danes predlagala denarne kazni za kršilce epidemioloških ukrepov.

Na Hrvaškem je ob ponedeljkih število novih okužb praviloma nižje, saj konec tedna opravijo približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Današnje število novih primerov in testov je nekoliko nižje kot minuli ponedeljek, ko je štab poročal o 1973 novih okužbah po opravljenih 6139 testih. Pred dvema tednoma je bilo 1313 novih okužbah ob 4861 opravljenih testih. Prejšnji teden so imeli tudi več kot 4000 okužb dnevno, največ prejšnji petek, ko so ob opravljenih 11.091 testih potrdili 4080 okužb z novim koronavirusom.

Največje dnevno število novookuženih na Hrvaškem so tudi danes zabeležili na območju Zagreba, kjer so našteli 405 novih primerov. Medtem so v zagrebških srednjih šolah danes začeli izvajati hitre antigenske teste med dijaki in zaposlenimi, s čimer poskušajo najti okužene, ki nimajo simptomov. Do konca tedna nameravajo opraviti teste v 15 šolah, če bo treba, pa tudi v preostalih več kot 30. V primeru pozitivnega hitrega testa, sledi dodaten PCR test.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 53 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 76 novih primerih. Med drugim je na zdravljenju v puljski bolnišnici tudi znani hrvaški košarkar in član nekdanje jugoslovanske košarkarske reprezentance 72-letni Nikola Plećaš.

Na Hrvaškem je trenutno 21.457 aktivnih okužb

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 2358 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 255 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili več kot 128.400 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi covida-19 skupaj umrlo 1786 bolnikov. Okrevalo je skoraj 105.200 ljudi. V samoizolaciji je več kot 46.800 ljudi. Opravili so skupno skoraj 750.000 testov, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Slovenski imunolog Andrej Trampuž, ki dela na oddelku berlinske bolnišnice Charite, je za današnji Večernji list ocenil, da imata Slovenija in Hrvaška eno največjih incidenc okužb na 100.000 prebivalcev, ker se nista pripravili na drugi val epidemije, potem ko sta se zelo dobro odzvali na prvi val. Trampuž, ki je po navedbah zagrebškega časnika zdravnik v eni najbolj cenjenih nemških bolnišnic, je v pogovoru tudi menil, da po cepljenju prebivalstva verjetno ne bo tretjega vala epidemije.

Hrvaški premier Andrej Plenković je od sobote v samoizolaciji

Od koder bo preko spleta vodil današnjo sejo vlade, na kateri bodo predlagali kazni za kršilce epidemioloških ukrepov. V hrvaški vladi so potrdili, da Plenković ni okužen, potem ko je bila pozitivna na testu njegova soproga. Pričakujejo, da bo hrvaški premier končal samoizolacijo v začetku prihodnjega tedna. Medtem bo opravljal delo od doma.

V Zagrebu so danes pripravili protestni shod gostinci, lastniki telovadnic in stavnic, ki so jih v okviru poostrenih epidemioloških ukrepov v soboto zaprli za tri tedne. Protestniki, ki jih je bilo po oceni organizatorjev več kot 1000, so se v manjših skupinah sprehodili od glavnega zagrebškega trga do ministrstva za finance. Med shodom so potrdili, da so v pogajanjih s hrvaško vlado predlagali dva paketa pomoči podjetnikom, ki jim je nacionalni štab civilne zaščite odredil začasno ustavitev poslovanja.

Zahtevajo znižanje davka na dodano vrednost (DDV) v gostinstvu s 25 na pet odstotkov v naslednjih treh letih, nato pa naj DDV znaša 13 odstotkov. Želijo si tudi hitrejših in cenejših posojil državnih agencij. Drugi predlog predvideva izplačilo 50-odstotnega nadomestila gostincem za čas prepovedi obratovanja glede na višino prihodkov iz enakega obdobja lani. V vladi se niso želeli izreči glede zahtev gostincev, temveč so napovedali "pravično odškodnino".

Madžarska

Na Madžarskem so v preteklem dnevu potrdili 5959 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je še 151 bolnikom s covidom-19.

Na Madžarskem so od začetka epidemije potrdili skupno 217.122 primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo 4823 ljudi. V državi imajo trenutno 148.439 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 7734 bolnikov, od katerih jih je 666 na ventilatorjih, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.