Na ministrstvu za kulturo prejeli predlog vodstva RTVS za dvig rtv prispevka

22. 5. 2019, 18:19 | Aktualno | Vir: STA

              Na ministrstvu za kulturo prejeli predlog vodstva RTVS za dvig rtv prispevka (foto: Profimedia) Profimedia

Na ministrstvu za kulturo so danes za STA pojasnili, da so v torek od vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prejeli predlog za dvig rtv-prispevka, ki mu je priloženo obsežno gradivo. Ker so šele na začetku proučevanja predloga, se o njem še niso želeli izreči. Predvidoma bodo lahko na ministrstvu več povedali sredi prihodnjega tedna.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je v ponedeljek na seji programskega sveta zavoda napovedal, da bodo na pristojno ministrstvo poslali predlog za dvig rtv-prispevka za 7,84 odstotka oziroma za en evro na 13,75 evra. Izrazil je prepričanje, da argumenti za to so, pri čemer je navedel tako inflacijo kot tudi dvig plač zaposlenih v javnem sektorju. Ni pa zaenkrat želel govoriti o podrobnostih utemeljitve predloga.

Kadunc je opozoril, da bo s finančnega vidika priprava programsko produkcijskega načrta RTVS za prihodnje leto zelo zahtevna naloga. Skupaj s programskimi izhodišči so po njegovih besedah pripravili tudi izhodišča za finančni okvir ter se odločili vladi predlagati dvig rtv-prispevka. Dodal je, da so v zavodu že izvedli racionalizacije in jih bodo morali tudi v prihodnje.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ se je sicer konec marca seznanila s poročilom nadzornega sveta RTVS za leto 2018, ki ga je zavod končal z nekaj več kot 1,1 milijona evrov izgube. V sprejetem sklepu je komisija nadzornikom in vodstvu RTVS predlagala izdelavo analize o zaposlenih v zavodu po njihovem številu in obveznostih. Rok za izdelavo je 90 dni.

Nasploh se je razprava na seji komisije vrtela največ okoli stroškov dela na RTVS. Predsednik nadzornega sveta zavoda Andrej Grah Whatmough je pojasnil, da so nadzorniki lani vodstvu RTVS naložili znižanje stroškov dela, kar pa se ni zgodilo. Zato bodo tudi letos posebno pozornost namenili ukrepom za znižanje teh stroškov.

V zvezi s tem je Kadunc opozoril, da se je lani število redno zaposlenih na RTVS povečalo zaradi zaposlitve 84 stalnih pogodbenih sodelavcev, kot jo zahteva zakonodaja. Dejal je, da ni zagovornik takojšnje odpustitve večjega števila zaposlenih, zato da bi se lahko pohvalili z znižanjem stroškov dela.

Namesto tega si po Kadunčevih besedah v vodstvu RTVS prizadevajo, da bodo s postopnim prilagajanjem v daljšem časovnem obdobju število zaposlenih od nekdanjih 2500 znižali na 2100. Cilj do konca letošnjega leta je pri številu 2228. Navedel je, da ima RTVS še za okoli 22 milijonov evrov t. i. zlate rezerve za poslovanje in tehnološko prenovo.

Finančni načrt predvideva, da bo RTVS letos prodal za 5,5 milijona evrov delnic Eutelsata in tako poslovno leto končal s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 32.000 evrov.