Na ministrstvu za kulturo v zadnjih 4 letih naraslo število prijav mobinga

23. 1. 2019, 18:20 | Aktualno | Vir: STA
Na ministrstvu za kulturo v zadnjih 4 letih naraslo število prijav mobinga (foto: STA) STA

Ministra za kulturo Dejana Prešička, odkar je na položaju, ni nihče na ministrstvu prijavil zaradi mobinga. Tako so STA sporočili z ministrstva za kulturo, kjer se sklicujejo na informacije svetovalke za pomoč ter informiranje. V preteklosti, leta 2017, je bilo prijav glede mobinga na delovnem mestu 74.

"Ministra Prešička po informacijah svetovalke za pomoč ter informiranje od nastopa mandata ni nihče na ministrstvu prijavil za mobing. V preteklosti (npr. leta 2017) je bilo 74 prijav glede mobinga na delovnem mestu," so zapisali na ministrstvu za kulturo. V navedenem obdobju je bil minister za kulturo Tone Peršak.

Kot je razvidno z grafičnega prikaza prijav mobinga na ministrstvu za kulturo za zadnja štiri leta, ki so ga posredovali, je število prijav od leta 2014, ko jih je bilo manj kot deset, do leta 2017 strmo naraslo.

Kot eno ključnih ugotovitev za leto 2017 je svetovalka za pomoč ter informiranje o ukrepih, ki so na voljo v zvezi z varstvom pred spolnim in drugim nadlegovanjem na ministrstvu za kulturo, navedla, da je v kolektivih vedno več medsebojnega nagajanja, prikrivanja informacij, zapiranje oseb v pisarne in posledično izolacija posameznikov. Vedno več je starih nerazjasnjenih zadev, ki se vlečejo iz leta v leto, posledično prihaja do obtožb. Ugotovila je tudi, da je premalo osebne komunikacije.

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu.

Aktualni minister obtožbe zanika

Minister za kulturo Dejan Prešiček je v pogovoru za TVS dejal, da priznava napako, ki jo je storil s prevozom instrumentov na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Hkrati pa je zanikal obtožbe glede šikaniranja podrejenih in poudaril, da je imel s pokojnim voznikom malo stikov.

Od 160 zaposlenih na ministrstvu za kulturo jih je 74 podalo prijavo za mobing in šikaniranje na delovnem mestu.

"V letu 2017 je bilo po podatkih, ki smo jih dobili, res 74 prijav, od tega so tri prišle v obravnavo," je pojasnil minister in dodal, da je, ko je septembra prevzel ministrstvo, sklical sestanek vseh delavcev po oddelkih in direktoratih, ker da je želel slišati predloge za izboljšanje odnosov. Poudaril je še, da v teh štirih mesecih, ko je minister, ni bilo niti ene prijave.

Povedal je tudi, da s pokojnim voznikom, ki naj bi storil samomor zaradi šikaniranja, ni imel veliko stikov. "Gospod me je petkrat peljal z ministrstva na vlado in nazaj, kar je petminutna vožnja, v katerih sva izmenjala nekaj besed ali stavkov," je povedal.

Hkrati je zatrdil, da ga ni nadiral in šikaniral. "Dvakrat sem omenil, da je prišlo do zamud in naj pride točno. Ko je dejal, da ima preveč dela, sem se odločil, da bom za prevoz koristil vladno šofersko službo, da bi ga razbremenil," je razložil minister.

Ob koncu je še dodal, da bo preiskava pokazala svoje. "Težko je obtožiti človeka, če preiskava še ni končana. Za ponedeljek sem sklical zbor delavcev, na katerem se bomo dogovorili kako naprej. Žal mi je, da ta dialog ni stekel že prej," je še dejal minister za TVS.

Skrajni čas za spemembe

Na obtožbe ministra se je danes odzval tudi predsednik SD Dejan Židan in v izjavi medijem med drugim priznal, da so ga nekoliko presenetili podatki o visokem številu prijav mobinga na kulturnem ministrstvu. "To je znak, da so ljudje v stiski," je ocenil in dodal, da je treba raziskati, kaj se v ustanovi dogaja, in tako stanje odpraviti.