Na novem žarišču v Pekingu odkrili evropsko mutacijo virusa (zdaj preverjajo uvoženo hrano)

Preventivni ukrepi

19. 6. 2020, 15:01 | Aktualno | Vir: STA

              Na novem žarišču v Pekingu odkrili evropsko mutacijo virusa (zdaj preverjajo uvoženo hrano) (foto: profimedia) profimedia

Kitajska je po vsej državi sprožila kampanjo za nadzor uvožene hrane, potem ko se je izkazalo, da je genom koronavirusa, ki so ga odkrili v novem žarišču na tržnici v Pekingu, podoben tistim iz Evrope. Preverjali bodo predvsem zamrznjeno hrano, ki prihaja iz držav "visokega tveganja", navedbe oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V četrtek so oblasti preverile 15.638 vzorcev živil, vsi so bili negativni.

Oblasti sicer priznavajo, da ne obstajajo nedvoumni dokazi o širjenju okužb prek zaužite hrane, a želijo ravnati preventivno.

Tako je Kitajska med drugim prepovedala uvoz izdelkov nemškega predelovalca mesa Tönnies, katerega zaposleni je bil na testiranju za novi koronavirus pozitiven. Glede vseh živil pa so oblasti državljane pozvale, naj bodo pri pripravi posebej pozorni na higieno.

V kitajski prestolnici izvajajo tudi preventivna testiranja populacije, da bi lažje zajezili širitev virusa. Številne soseske so v karanteni, šole pa zaprte. V zadnjem dnevu so potrdili 25 novih okužb, skupno pa so v povezavi s tržnico Xinfadi potrdili 183 okužb.

Genom pekinškega vendarle starejši od evropskega

Kitajske oblasti so danes delile podatke o genomu koronavirusa iz zadnjega izbruha s Svetovno zdravstveno organizacijo in mednarodno znanstveno skupnostjo.

Glede na prve ugotovitve je virus prišel iz Evrope, a je drugačen od koronavirusa, ki se trenutno širi po stari celini, je dejal Zhang Yong s kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

Genom virusa iz Pekinga je namreč starejši od virusa, ki je trenutno prisoten v Evropi. Zato znanstveniki domnevajo, da bi lahko koronavirus prišel v državo preko zamrznjene hrane ali drugih izdelkov na tržnici. Prisotnost koronavirusa so namreč potrdili na rezalnih deskah na tamkajšnji tržnici.

Tuji strokovnjaki opozarjajo, da je verjetno virus šel iz Wuhana v Evropo in nazaj na Kitajsko. Obenem pa je težko ugotoviti, kako je prišlo do novega izbruha, saj še niso identificirali prvega primera. Zaradi tega je tudi možno, da je virus že dlje krožil v populaciji.