Na območju Primorske brez elektrike 1650 odjemalcev, v Dravogradu spremljajo razmere

30. 10. 2018, 09:24 | Aktualno | Vir: STA

              Na območju Primorske brez elektrike 1650 odjemalcev, v Dravogradu spremljajo razmere (foto: Domen Grogl/STA) Domen Grogl/STA

Gasilci v slovenski Istri so imeli minulo noč zaradi okrepljenega južnega vetra obilo dela. Skupaj s koprskimi poklicnimi gasilci je bilo na terenu 80 gasilcev, ki so opravili 55 intervencij, pretežno je šlo za odkrivanje pločevinastih streh in podrta drevesa. Ni pa bilo obilnih padavin, tako da so imeli gasilci manj dela s poplavami.


 

Več težav je veter povzročil tamkajšnjemu prebivalstvu pri oskrbi z električno energijo.

Na območju Elektra Primorska je namreč ponoči zaradi močnega vetra na nekaterih mestih prišlo do okvare električnega omrežja.

Brez električne energije je na območju Primorske trenutno 1646 odjemalcev, so sporočili iz Elektra Primorske.

Vzrok za izpad električne energije so podrta drevesa in drogovi ter pretrgane žice daljnovodov. Brez napajanja je bilo zjutraj 109 transformatorskih postaj. Kot so pojasnili, je na Bovškem zaradi vetra brez napajanja Trenta, Log pod Mangartom in okolica Bovca, na Goriškem Lig nad Kanalom, na Pivškem področje Knežaka in Mašuna, na Koprskem pa območje nad Dekani.

V družbi Elektro Primorska so navedli še, da so na terenu vse razpoložljive ekipe, ki se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovili normalno oskrbo z električno energijo.

Poplavljanje Drave spremljajo

V občini Dravograd, kjer je občane ob 4.30 sirena opozorila na nevarnost poplavljanja reke Drave, pa razmere spremljajo. Trenutno je pretok manjši kot ponoči, okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo, pri pretoku 1700 kubičnih metrov pa je potrebna evakuacija ljudi.

Sirene so v Dravogradu sprožili, ko je pretok dosegel kritično višino 1350 kubičnih metrov na sekundo. "To je prvi opozorilni znak za nevarnost," je STA povedal dravograjski podžupan Anton Preksavec. Trenutno so po njegovih besedah razmere obvladljive, je pa Drava prestopila bregove in se razliva. Neposredno so ogroženi objekti ob Ribiški poti in policijska postaja Dravograd.

"Imamo pa spodbudne podatke Dravskih elektrarn. Sporočajo, da naj bi se pretok gibal do 1600 oziroma do 1700 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da bi mi zadevo s protipoplavnimi ukrepi še lahko zadrževali," je dejal Preksavec.

Pretok Drave se spreminja, ob 8. uri je znašal 1309 kubičnih metrov na sekundo. V primeru, da preseže 1700 kubičnih metrov, pa je po besedah podžupana potrebna evakuacija ljudi na območju Ribiške poti in območju naselja Meža. Najbolj izpostavljenih je okoli 50 občanov.

Razmere spremljajo tudi v Vuzenici, kjer je bil okoli 8. ure pretok reke Drave 1485 kubičnih metrov na sekundo. Za zdaj voda ni dosegla protipoplavnih zidov in nastavljenih protipoplavnih vreč, je STA povedal župan občine Franjo Golob. V Vuzenici so se odločili, da sirene za nevarnost ne sprožajo, saj so po županovih besedah v neposrednem stiku s prebivalci, ki živijo ob Dravi. Kot pravi, večina danes ni odšla v službe in ves čas spremljajo razmere.