Na predvolilnem zborovanju Donalda Trumpa ni bilo pričakovane množice podpornikov

Predsednik zvrnil krivdo na medije in protestnike

21. 6. 2020, 09:23 | Aktualno | Vir: STA

              Na predvolilnem zborovanju Donalda Trumpa ni bilo pričakovane množice podpornikov (foto: profimedia) profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je imel v soboto v Tulsi svoje prvo predvolilno zborovanje po 2. marcu, vendar mu kljub trditvam o več kot milijonu prijavljenih podpornikov ni uspelo napolniti dvorane, ki lahko sprejme 19.000 ljudi. Tik pred dogodkom pa so potrdili okužbe z novim koronavirusom pri šestih članih Trumpove kampanje v Tulsi.

Ker ni bilo pričakovane množice, so delavci pred začetkom zborovanja podrli oder pred dvorano, kjer bi morala Trump in podpredsednik ZDA Mike Pence pozdraviti več sto tisoč ljudi, ki ne bi mogli v dvorano. Pred dvorano se je sprehajalo le nekaj ljudi, Trumpova kampanja pa je sporočila, da so krivi mediji in protestniki.

Mediji zaradi poročanj o svarilih zdravstvenih uradnikov, da polna dvorana v času pandemije novega koronavirusa ni priporočljiva. Protestniki pa zato, ker naj bi ovirali Trumpove privržence na poti do dvorane. Protestnikov je bilo nekaj, vendar še zdaleč ne dovolj, da bi kogarkoli ovirali. V malo večjem številu so se zbrali okoli dvorane šele med Trumpovim govorom, kjer so se besedno zbadali z oboroženimi Trumpovimi podporniki.

Policija je odnesla belo žensko, ki je sedela na ulici, oblečena v majico z napisom "Ne morem dihati" v spomin na temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je 25. maja v Minneapolisu zadušil beli policist. Floydova smrt je po državi sprožila množične proteste poti policijskemu nasilju, med katerimi je Trump predvsem grozil protestnikom. To je storil tudi pred zborovanjem v Tulsi, ko je v petek tvitnil, da se vsem tem malopridnežem ne bo pisalo dobro, če bodo motili njegovo zborovanje.

Trumpova izbira Tulse je bila prav tako ponesrečena v času protestov proti rasizmu, saj je zborovanje najprej predvidel v petek, 19. junija, ko temnopolti Američani praznujejo osvoboditev izpod suženjstva in to v mestu, kjer je bil leta 1921 največji pokol temnopoltih s strani belcev po državljanski vojni. Trump je iz občutljivosti do čustev temnopoltih dogodek premaknil za en dan na soboto.

Trumpov govor je potekal po ustaljenem scenariju z nizanjem pohval na lasten račun, kritik na račun demokratov in anekdot. Zborovanje je bilo potrebno za predsednika, da si napolni baterije in požene kampanjo naprej, saj v anketah opazno zaostaja za demokratom Josephom Bidnom.

Kar 15 minut je porabil za opisovanje svojega spusta po klančini z odra po nedavnem govoru na vojaški akademiji West Point in držanja kozarca vode z obema rokama. Ponovil je, da je na dolgi in strmi klančini drselo, kozarec pa je prijel z obema rokama, ker si ni želel zmočiti kravate.

Neusmiljen je bil do svojih političnih nasprotnikov.

"Nebrzdana leva drhal skuša vandalizirati našo zgodovino, onečastiti naše spomenike - naše čudovite spomenike - porušiti naše kipe in kaznovati in preganjati vsakogar, ki se ne podvrže njihovim zahtevam po popolnem nadzoru. Mi se ne bomo podvrgli," je Trump opisal trenutne proteste, med katerimi padajo kipi generalov konfederacije.

Levico je obtožil, da želi ženske siliti v splav in Američanom odvzeti orožje, Bidna je obtožil, da je v žepu Kitajske in povsem nesposoben. Opisal je tudi, kako se je s podjetji pogajal, da dobi boljše pogoje za javna naročila, pri čemer je celo zaklel. Pohvalil se je tudi, da ima najlepše stanovanje in lastnino ter pozval privržence, naj novembra volijo za njegov nov mandat.

Ponovno je okrcal kongresnico po rodu iz Somalije Ilhan Omar, da nima pravice govoriti Američanom, kako naj vodijo državo, čeprav je sama Američanka.

Pohvalil je svoj odgovor na epidemijo novega koronavirusa in pri tem potožil, da je rešil več sto tisoč življenj, da pa tega nihče ne omenja. Dejstvo, da je v ZDA največ potrjenih primerov okužb, pa je zavrnil s tem, da je to zato, ker opravijo največ testiranj. "Zato sem rekel svojim ljudem, naj upočasnijo testiranje," je dejal in koronavirus znova označil za "kung flu", kar je norčevanje iz kitajskega izvora virusa.

Trumpovo prvo zborovanje po izbruhu pandemije novega koronavirusa je zaradi pomanjkanja množice nedvomno razočaranje za Trumpa, za kar pa je kriva predvsem njegova kampanja, ki je dvignila pričakovanja s trditvami o milijonu prijavljenih. Kampanja je tik pred dogodkom intenzivno pošiljala elektronska sporočila podpornikom, naj pridejo, ker je še veliko prostora v dvorani, vendar pa priznanje o potrjenih okužbah med Trumpovo predhodnico ni vzbujalo zaupanja. Pri šestih članih njegove kampanje so namreč v soboto v Tulsi potrdili okužbo in so sedaj v karanteni.

Zaupanja verjetno ni vzbujalo niti to, da so morali udeleženci podpisati izjavo, da ne bodo tožili kampanje, če zbolijo za covidom-19. Čeprav večine podpornikov to ni skrbelo, saj menijo, da gre za zaroto proti Trumpu.

Morebitne posledice zborovanja glede koronavirusa bodo znane čez kakšen teden ali dva, vendar za zdravstvene strokovnjake - med njimi člane Trumpove delovne skupine za boj proti koronavirusu - ni dvoma, da bo število okužb naraslo, ker tudi ob napol prazni dvorani ni bilo ustrezne razdalje med ljudmi. Udeležence, ki večinoma niso nosili zaščitnih mask, pa so nagnetli v prostor pred kamerami.

ZDA so po številu okužb in smrti zaradi covida-19 najbolj prizadeta država na svetu. Doslej so potrdili več kot 2,25 milijona okužb, umrlo je več kot 119.000 ljudi.