Na primorski univerzi so zaradi koronovirusa za dva tedna zaprli vrata

9. 3. 2020, 09:08 | Aktualno | Vir: STA

              Na primorski univerzi so zaradi koronovirusa za dva tedna zaprli vrata (foto: profimedia) profimedia

Vodstvo Univerze na Primorskem se je glede na trenutno stanje v zvezi z novim koronavirusom odločilo, da od danes za naslednjih 14 dni, torej do vključno 20. marca, odpove pedagoški proces na vseh članicah univerze. O nadomeščanju odpadlega pedagoškega procesa bodo njegove izvajalce in študente obvestili naknadno, so zapisali v objavi.

Po navodilih resornega ministrstva, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje je treba delovati preventivno in ukrepe, ki jih sprejme določena institucija, sorazmerno prilagajati situaciji, je na uradnem Facebook profilu univerze zapisala rektorica Klavdija Kutnar.

"Po tem, ko smo proučili informacije vseh navedenih institucij ter ob dejstvu, da je Italija največje žarišče koronavirusa v Evropi, tudi s strani predstavnikov vodstva 'Istituto Superiore di Sanita dell'Italia' (italijanski ekvivalent NIJZ), smo se odločili za ta ukrep iz preventivnih razlogov. Smo namreč univerza, ki ima vsakodnevno interakcijo s sosednjo Italijo," je navedla rektorica.

V prihodnjih dneh bodo izvajalci pedagoškega procesa in študenti dobili nadaljnja navodila tudi glede možnosti izvajanja pedagoškega procesa na daljavo, kot z uporabo e-učilnice ali s predavanji na daljavo. Prav tako bodo sproti obveščali o morebitnih nadaljnjih spremembah oz. ukrepih, je dodala Kutnarjeva.

V Sloveniji je bilo potrjenih 16 primerov okužbe z novim koronavirusom, testiranje so opravili pri 981 osebah. Na popoldanski novinarski konferenci na vladi je direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat pojasnila, da v Sloveniji epidemije novega koronavirusa ni. Glede pozivov k zapiranju šol, ki se zadnje dni pojavljajo v javnosti, pa je pojasnila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosednjih držav še vedno glavni ukrep za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19 higiena rok ter da bolni z znaki akutne okužbe dihal ne hodijo med ljudi.