Na protestnem shodu prekarcev bodo zahtevali zaposlovanje trafikantov

21. 11. 2017, 13:09 | Aktualno | Vir: STA

              Na protestnem shodu prekarcev bodo zahtevali zaposlovanje trafikantov (foto: Domen Grogl / STA) Domen Grogl / STA

Na protestnem shodu prekarcev, ki bo 12. decembra, bodo prekarno zaposleni zahtevali zaposlitev trafikantov, ureditev bolniške odsotnosti in minimalno urno postavko za prekarce. Okoli 300 trafikantov je zaposlenih preko franšiznih pogodb in nimajo bolniške odsotnosti in dopusta, so povedali na današnji novinarski konferenci Sindikata prekarcev.

"Glavni vzrok za težave je izkoriščevalski model franšizinga, ki se ga poslužujeta oba monopolista, torej Delo Prodaja in 3dva," je poudarila sekretarka Sindikata prekarcev Sara Kosirnik. "Po tem modelu so delavci v trafikah kvazi poslovni partnerji, torej franšizojemalci, ki so v svojem delu popolnoma podrejeni franšizodajalcu," je dejala.

Izpostavila je, da sta delovni čas in nabor izdelkov enostransko določena, delavci nimajo dopusta in bolniške odsotnosti. "Delavci v trafikah preživijo od 10 do 14 ur na dan, plačilo pa ne dosega niti praga revščine," je opisala Kosirnikova.

Na protestnem shodu, ki bo 12. decembra ob 12. uri pred ministrstvom za delo, bodo od ministrstva in obeh prodajnih verig zahtevali zaposlovanje trafikantov. V sindikatu so prepričani, da delo izkazuje vse elemente delovnega razmerja.

"Od sprejetja zakona o inšpekcijskem delu inšpektorat za delo še ni komentiral tovrstne prakse. Po odločbi, izdani pred leti, pa v primerih delavcev v trafikah niso našli vseh elementov delovnega razmerja, saj odpiralni čas trafike ni sovpadal z delovnim časom trafikanta," je povedal Marko Funkl predsednik Sindikata prekarcev.

Od ministrstva zahtevajo tudi reševanje problematike bolniške odsotnosti prekarnih zaposlenih. Sindikat predlaga, da bi za bolniško nadomestilo lahko spustili mejo 30 dni in da bi bili prekarno zaposleni z nižjim zaslužkom oproščeni plačila prispevkov, ko so bolni.

Želijo odpreti tudi pogovore o minimalni urni postavki. "Namreč imamo minimalno plačo, nimamo pa minimalne urne postavke za delavce prekarce. Zato se dogaja, da ljudje zaslužijo bistveno manj, kot je minimalna bruto plača," je povedal Marko Funkl.

Sindikat prekarcev, v katerem so delavci v trafikah odprli svojo sekcijo, je podjetji Delo Prodaja in 3dva pozval na sestanek, vendar se podjetji nista odzvali.

Oktobra se je sicer poslabšal položaj trafikantov podjetja Delo Prodaja, ker jim je podjetje začelo dobavljati vse manj blaga. Napovedali so protestno zaprtje trafik, za katero se je po grožnjah iz uprave odločilo le malo. Delo Prodaja ima v Sloveniji 100 trafik, 3dva pa nekaj več kot 200.