Na protestu proti Trumpu v Londonu več tisoč ljudi

4. 6. 2019, 18:42 | Aktualno | Vir: STA

              Na protestu proti Trumpu v Londonu več tisoč ljudi (foto: profimedia) profimedia

Na "nacionalnem protestu" proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v Londonu se je doslej zbralo več tisoč protestnikov. Protesti ob Trumpovem obisku na Otoku so sicer za danes napovedani še v več drugih britanskih mestih.

Po navedbah britanskih medijev na protestu v Londonu pričakujejo 250.000 ljudi. Organizatorji Trumpu očitajo seksizem in rasizem, kritični pa so tudi do njegove podnebne politike. Protestniki nosijo plakate, na katerih med drugim piše, da je Trump nevarnost za svet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega nad mestom znova lebdi šest metrov velik balon v podobi dojenčka Trumpa, ki je bil hit že ob lanskem obisku ameriškega predsednika na Otoku. Postavili pa so tudi pet metrov velikega robota v obliki Trumpa, ki sedi na zlati straniščni školjki in tvita. Z robotom se bodo odpravili od trga Trafalgar do Downing Streeta.

Ena od udeleženk protestov je dejala, da jo "zelo jezi, da je britanska vlada povabila Trumpa in zanj pripravila državniški banket". 48-letna Duniya Okada je dodala, da jo moti predvsem to, da se vmešava v spor glede brexita.

Udeležbo na protestu proti predsedniku ZDA so napovedali tudi vidnejši člani opozicijskih laburistov, liberalnih demokratov in zelenih.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je zbrane tudi nagovoril. "Prosim, še naprej razmišljajte o svetu, ki stremi k miru in razorožitvi ter premaguje rasizem in sovraštvo do žensk," je povedal. Kritičen pa je bil tudi do Trumpovega besednega napada na župana Londona Sadiqa Khana. "Ponosen sem, da ima naše mesto muslimanskega župana," je povedal.

Zatrdil je, da on ni zavrnil pogovora s predsednikom ZDA in si želi dialog. Kasneje je Trump sporočil, da je on zavrnil srečanje s Corbynom.

Na londonskih ulicah so se medtem zbrali tudi podporniki ameriškega predsednika, ki so med drugim kritični do balona v podobi dojenčka Trumpa, navaja britanski BBC.

Ameriški predsednik se sicer na Downing Streetu že sestaja z britansko premierko Thereso May, ki se poslavlja s položaja vodje vladajočih britanskih konservativcev. Govorila naj bi o podnebnih spremembah, Iranu in kitajskem tehnološkem podjetju Huawei.

Za varnost ob obisku ameriškega predsednika skrbi 3000 policistov.