Na sibirskem smučišču v bližini Norilska snežni plaz terjal tri življenja

9. 1. 2021, 10:07 | Aktualno | Vir: STA

              Na sibirskem smučišču v bližini Norilska snežni plaz terjal tri življenja (foto: profimedia) profimedia

Snežni plaz, ki se je v soboto sprožil na ruskem smučišču v bližini mesta Norilsk na severu Sibirije in zasul več hiš, je zahteval tri žrtve, med njimi poldrugo leto starega otroka, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile ruske oblasti.

Snežni plaz je v soboto zasul več hiš na smučišču v bližini mesta Norilsk, ki leži v arktičnem krogu. Reševalci so našli mrtev par in njunega 18-mesečnega otroka, so sporočile oblasti. Starejšega 14-letnega sina so v snegu našli živega, zaradi "hudih poškodb" pa so ga prepeljali v bolnišnico. Njegovo stanje je zaradi hudih ozeblin resno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Plaz se je sprožil ob 12.30 po lokalnem času na smučišču severovzhodno od Norilska, industrijskega mesta z ekstremnimi podnebnimi razmerami, ki je od Moskve oddaljeno 2900 kilometrov. Na območju so se temperature spustile pod minus 25 stopinj Celzija.

Po poročanju preiskovalnega odbora je sneg pod sabo pokopal štiri stavbe. Eden od prostovoljnih reševalcev je novinarjem povedal, da so bile nezasedene vse hiše razen ene, v kateri je počitnice preživljala družina direktorja vlečnic letovišča. "Imamo zelo močan snežni vihar, zato je bilo danes na smučišču zelo malo ljudi, ki so dopustovali," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal za rusko televizijo.

Na videoposnetku, ki ga je objavilo rusko ministrstvo za izredne razmere, je razvidno, kako reševalci čistijo sneg s hiše, ki jo je v celoti zasul plaz. Oblasti so sprožile preiskavo zaradi "neupoštevanja varnostnih pravil".