Na Siciliji zaradi prirejanja epidemioloških podatkov trojica v hišnem priporu

Priredili naj bi jih 40-krat

30. 3. 2021, 11:26 | Aktualno | Vir: STA

              Na Siciliji zaradi prirejanja epidemioloških podatkov trojica v hišnem priporu (foto: Profimedia) Profimedia

Na italijanskem otoku Sicilija so zaradi suma prirejanja epidemioloških podatkov odredili hišni pripor za tri osebe, med njimi tudi dva uradnika regionalnega ministrstva za zdravje. Podatke naj bi po navedbah pristojnih oblasti priredili 40-krat.

Lokalni organi pregona so preiskavo sprožili, potem ko so v nekem laboratoriju v mestu Alcamo na Siciliji ugotovili, da je posredovalo lažne podatke o več deset testih na novi koronavirus. Karabinjerji in tožilstvo so ugotovili, da so sicilijanske zdravstvene oblasti med novembrom lani in 19. marcem letos 40-krat priredile epidemiološke podatke. Med drugim so državnemu inštitutu za zdravje (ISS) pošiljali prirejene podatke o testiranih na novi koronavirus, okuženih in umrlih.

Oblasti so zaradi tega za tri ljudi odredile hišni pripor. Med njimi so vodja oddelka za zdravstvene dejavnosti in epidemiologijo na regionalnem ministrstvu za zdravje Maria Letizia Di Liberti, deželni uradnik Salvatore Cusimano in uslužbenec podjetja, ki obdeluje podatke, Emilio Madonia, poročajo italijanski mediji.

Poleg tega preiskujejo tudi deželnega ministra za zdravje Ruggera Razzo in še dva druga visoka uradnika ministrstva.

Predsednik Sicilije Nello Musumeci je izrazil presenečenje nad ugotovitvami policije in tožilstva. Zagotovil je, da so ravnali pregledno. Poudaril je še, da je treba počakati do konca preiskave.

Italijanski inštitut za zdravje, ki so mu sicilijanske oblasti pošiljale prirejene epidemiološke podatke, sicer na podlagi teh podatkov predlaga omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.