Na slovenskem zunanjem ministrstvu ponovno odsvetovali potovanja v Italijo

Za Kitajsko najbolj prizadeta naša zahodna soseda

10. 3. 2020, 12:22 | Aktualno | Vir: STA

              Na slovenskem zunanjem ministrstvu ponovno odsvetovali potovanja v Italijo (foto: profimedia) profimedia

Zunanje ministrstvo je danes ponovilo opozorilo in odsvetovalo potovanja na območje celotne Italije, da bi se zajezilo širjenje novega koronavirusa. Zunanje ministrstvo s tem sledi tudi ponedeljkovi odločitvi italijanske vlade, ki je razglasila karanteno za celotno državo.

Zunanje ministrstvo je na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu (http://www.rome.embassy.si/index.php?id=5940&L=0) objavilo tudi podrobnosti ukrepov, ki jih v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa sars-cov-2 uvaja italijanska vlada.

Italija je ob Kitajski najbolj prizadeta država zaradi koronavirusa. Doslej so zabeležili že skoraj 10.000 okužb s tem virusom. Umrlo je 463 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlada Giuseppeja Conteja je že v nedeljo razglasila karanteno za celotno deželo Lombardijo in 14 pokrajin na severu Italije, v ponedeljek zvečer pa je ukrepe še zaostrila in karanteno razširila na celotno državo. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov.

Prepovedana so vsa druženja, tudi na prostem. Od danes so zaprte vse izobraževalne ustanove v državi. Odpovedani so tudi vsi športni dogodki.

Na mejah Italija izvajajo tudi nadzore vstopov v državo. Še naprej pa bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko šli v službo, je v ponedeljek zvečer še napovedal Conte.

Glede na informacije slovenskega veleposlaništva v Rimu naj bi bil tovorni promet na območje karantene še vedno dovoljen, saj se šteje kot nujna poslovna obveznost. Vozniki tovornih vozil zato lahko vstopijo in zapustijo območja pod karanteno ter se gibljejo znotraj njih, a omejeno zgolj za dostavo ali prevzem blaga.

Odsvetovano je kakršnokoli premikanje za vse osebe, ki imajo simptome okužbe dihal ter telesno temperaturo, višjo od 37,5 Celzija. V primeru takih simptomov morajo kontaktirati zgolj svojega zdravnika.

Potnikom po Italiji zunanje ministrstvo tudi svetuje, da se informirajo o ukrepih, ki so jih v zvezi z omejitvijo širjenja koronavirusa sprejele posamezne dežele. Brezplačne telefonske številke, ki so jih aktivirali v posameznih italijanskih deželah za informacije in pomoč, so navedene tudi na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu.