Na sodišču v BIH četverica, osumljena nepravilnosti pri nakupu medicinskih ventilatorjev

29. 1. 2021, 14:11 | Aktualno | Vir: STA

              Na sodišču v BIH četverica, osumljena nepravilnosti pri nakupu medicinskih ventilatorjev (foto: profimedia) profimedia

Na sodišču Bosne in Hercegovine se je danes začelo sojenje predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću in drugim zaradi zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja dokumentov pri nakupu medicinskih ventilatorjev iz Kitajske. Med obtoženimi je tudi suspendirani direktor federalne uprave civilne zaščite Fahrudin Solak, poročajo mediji v BiH.

Afera z ventilatorji je izbruhnila lansko pomlad, ko so izvedenci v BiH ugotovili, da 100 ventilatorjev in zaščitne opreme, ki jih je Federacija BiH kupila zaradi epidemije covida-19 iz Kitajske, ne izpolnjuje tehničnih pogojev za uporabo v bolnišnicah. Več ventilatorjev, ki so jih preizkusno namestili v bolnišnicah, se je izkazalo za neuporabne, ker niso zagotavljali potrebnega odmerka kisika.

Poleg Novalića in Solaka sta na obtožni klopi tudi Novalićeva namestnica in federalna ministrica za finance Jelka Milićević ter direktor kmetijskega podjetja F.H. Srebrna malina, ki je uvozilo ventilatorje Fikret Hodžić. Njegovo podjetje je bilo sicer registrirano za prodajo sadja in zelenjave.

Vrednost spornega nakupa ventilatorjev in zaščitne opreme je bila več kot 13,4 milijona konvertibilnih mark (okoli 6,7 milijona evrov). Tožilstvo meni, da so obtoženi z očitanimi kaznivimi dejanji zaradi neuporabne medicinske opreme oškodovali proračun Federacije BiH, obenem pa so si pridobili nezakonito materialno korist.

Vsi obtoženci so se danes izjasnili, da se ne počutijo krive, poroča sarajevski novičarski portal klix.ba. Kot dodaja, je Novalićeva odvetnica Vasvija Vidović ocenila, da gre za politično sojenje, ki ga je primerjala s sojenjem proti nekdanjem hrvaškem premierju Ivu Sanaderju.