Na spletnih straneh upravnih enot odslej informacije o čakalnih vrstah

Za določene upravne storitve

23. 6. 2021, 14:01 | Aktualno | Vir: STA

              Na spletnih straneh upravnih enot odslej informacije o čakalnih vrstah (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Upravne enote po novem vsakodnevno objavljajo posodobljene informacije o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve. Ob tem na ministrstvu za javno upravo opozarjajo, da je vlogo za osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje mogoče oddati v katerikoli upravni enoti v Sloveniji.

Ministrstvo za javno upravo je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, namreč pripravilo začasen sistem za seznanjanje strank o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve na posameznih upravnih enotah.

Podatki o čakalnih vrstah so od torka objavljeni na spletni strani upravnih enot https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/. Podatki so posodobljeni vsak dan do 10. ure.

Na ministrstvu za javno upravo ob tem poudarjajo, da je vlogo za osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje mogoče oddati v katerikoli upravni enoti v Sloveniji, ker krajevne pristojnosti pri urejanju teh osebnih dokumentov ni.

A ob tem ugotavljajo, da zgolj preusmerjanje množice strank, ki na upravnih enotah urejajo upravne zadeve, kjer ni krajevne pristojnosti, iz mestnih na manjše upravne enote problema daljših čakalnih vrst ne rešuje. Število zaposlenih v posamezni upravni enoti je namreč v tesni povezavi s številom prebivalcev, ki na območju določene upravne enote prebivajo.

Zato je že v fazi preizkušanja vzpostavitev enotnega sistema za podporo uporabnikom storitev upravnih enot, v okviru katerega bi se strankam zagotavljale informacije o čakalnih dobah pri določenih upravnih storitvah. Omenjeni sistem bo vključeval tudi možnost samonaročanja. Ta bo v treh testnih upravnih enotah predvidoma zaživel avgusta, do konca leta pa naj bi se širil še na druge upravne enote.

"Ker pa je dejstvo, da podatke o čakalnih vrstah na upravne storitve stranke nujno potrebujejo, je ministrstvo za javno upravo pripravilo začasen sistem za seznanjanje prebivalcev oziroma strank o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve," so še zapisali v sporočilu za javnost.