Na Švedskem primeri okužb morda že novembra lani

Analiza starega vzorca

6. 5. 2020, 10:14 | Aktualno | Vir: STA

              Na Švedskem primeri okužb morda že novembra lani (foto: Profimedia) Profimedia

Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Pristojni se sicer ne ukvarjajo s tem, kdaj so se v državi pojavili prvi primeri, poročajo tamkajšnji mediji.

Švedska agencija se je oglasila po novici iz Franciji, da so imeli tam prvi primer okužbe z novim koronavirusom že 27. decembra lani, nekaj dni preden so prve primere potrdili na Kitajskem.

Bolniku so takrat diagnosticirali pljučnico, vzorci, ki so jih takrat vzeli, pa so bili zdaj pozitivni na novi koronavirus. Moški je ozdravel in menda ne ve, kako se je okužil.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je povedal, da je možno, da so bili v tem času okuženi tudi na Švedskem. "Menim, da bi lahko posamezne primere odkrili med potniki iz Wuhana, ki so bili tam novembra in decembra lani," je izjavil. "To sploh ne zveni čudno, temveč je povsem pričakovano," je dodal.

Prvi uradno potrjen primer novega koronavirusa so na Švedskem uradno potrdili 31. januarja, in sicer pri ženski, ki se vrnila iz Kitajske.