Na zadnji dan možnosti predčasnih volitev tudi demonstracije v Ljubljani

31. 5. 2018, 09:43 | Aktualno | Vir: STA

              Na zadnji dan možnosti predčasnih volitev tudi demonstracije v Ljubljani (foto: profimedia) profimedia

Danes je zadnji dan predčasnega glasovanja na predčasnih volitvah v DZ, ki bodo sicer v nedeljo. Na 63 voliščih za predčasno glasovanje, ki so večinoma določena na sedežih okrajnih volilnih komisij, bo še danes mogoče glasovati med 7. in 19. uro.

Do nastopa molka pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami pa sta torej le še dva dneva.

Stranke in kandidati počasi zaključujejo volilne kampanje, v katerih so na različne načine nagovarjali volivke in volivce.

Napovedane tudi demonstracije
V Ljubljani pa so napovedane tudi demonstracije proti politiki sovraštva.

Tako bodo na Trgu republike bodo popoldne potekale demonstracije proti politiki sovraštva, na katere je prek spletnih družbenih omrežij pozivala civilnodružbena koalicija Brez strahu. V koaliciji so poudarili, da politične stranke pri organizacij demonstracij ne sodelujejo, prav tako med govorci ne bo politikov. A so predstavniki koalicije pojasnili tudi, da so demonstracije tudi poziv k udeležbi na volitvah in da so pred volitvami ne le primerne, ampak nujne, ker je netenje sovraštva in deljenje ljudi postalo ključni instrument boja za oblast.

Medtem pa so z Zbora za republiko sporočili, da se bojijo, "da to ne bodo demonstracije 'proti sovraštvu', ampak demonstracije 'sovraštva proti Slovencem', ki si želijo le varno in demokratično državo". Na Facebooku pa se je pojavil tudi poziv za sočasni shod "v obrambo Slovenstva", ki naj bi civilni družbi shoda proti sovraštvu nastavil ogledalo. Danes se bodo odzvali tudi v civilnih iniciativah Bela krajina, Škofije, Velenje in Lendava.