Nacistične plakate v Velenju, ki so Slovenijo razburjali junija, nalepil mladoletnik!

22. 11. 2018, 10:26 | Aktualno | Vir: STA

              Nacistične plakate v Velenju, ki so Slovenijo razburjali junija, nalepil mladoletnik! (foto: Profimedia) Profimedia

Plakate z nacistično vsebino je junija letos v Velenju nalepil mladoletnik. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je dejanje storil sam in da motiv za storjeno dejanje ni bil povezan s problematiko ekstremističnih skupin. Mladoletnika so policisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva ali nestrpnosti.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje, je mladoletnik nalepil šest plakatov z nacistično vsebino. Na plakatih na velenjskem grbu je bila tako natisnjena svastika z napisom "za raso" ter častnik nemške vojske z odlikovanjem viteškega križa. Plakati so s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer je bil ogrožen tudi javni red in mir.

Celjski kriminalisti so takoj po prijavi začeli z zbiranjem obvestil ter drugimi klasičnimi policijskimi ukrepi. Plakate so poslali na pregled v nacionalni forenzični laboratorij, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju pa pridobili odredbo za hišno preiskavo pri mladoletniku, sicer doma z območja PU Celje. Zasegli so mu računalnik, mobilni telefon in druge naprave.

Z omenjenimi ukrepi so kriminalisti pridobili dovolj dokazov, da je mladoletnik iz spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil v Velenju.