Naj kulturna šola 2020 je OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

JSKD

29. 9. 2020, 10:19 | Aktualno
Naziv Naj kulturna šola je tokrat šel v Ajdovščino. Priznanje je iz rok direktorja JSKD, mag. Marka Repnika, prevzela Irena Kodela Krašna, ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina. (foto: Matej Maček) Matej Maček

V Mestnem muzeju Ljubljana v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2020.

Laskavi naziv Naj kulturna šola leta 2020 je prejela Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina.

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, je vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti. Povezujejo se namreč z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja. Letos je naziv kulturna šola prejelo kar 85 osnovnih šol, ki so zadostile pogojem, v ožji izbor za višja priznanja pa se jih je uvrstilo trinajst. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v kategorijah, vezanih na velikost šole, in za posebne dosežke na devetih kulturnih področjih. Priznanja je podelil mag. Marko Repnik, direktor JSKD, lanska nosilka naziva Naj kulturna šola, Osnovna šola Boštanj, pa je poskrbela za pester kulturni program. 

"Naziv Naj kulturna šola je za nas spodbuda in zagon za nadaljnje delo in upam, da nam bo tudi trenutna situacija to omogočala. Maske in maloštevilno občinstvo nas spravljajo v žalost, a trudimo se iskati nove poti, na primer s pomočjo tehnologij. Vsekakor ne bi zmogli tudi brez podpore občine in lokalne skupnosti. Mislim, da smo s pridobitvijo tega naziva stopili v velike čevlje, a se bomo zavzeto pripravljali za naslednje leto, ko bomo gostili zaključno prireditev." - Irena Kodela Krašna, ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina

V štirinajstih letih, kar poteka projekt Kulturna šola, je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Kulturni utrip pa ni zamrl niti v letošnjem letu, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19. V šolskem letu 2019/2020 so namreč v sodelovanju z JSKD v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. V programe JSKD se vključuje približno 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije.

Zaključna prireditev projekta, ki se je letos odvil že štirinajstič zapored, je doslej potekala na šoli, ki je naziv Naj kulturna šola prejela leto poprej. Zaradi epidemije covida-19 pa so se na JSKD odločili, da letos prireditev izpeljejo v Ljubljani, dogodka pa so se udeležili le predstavniki šol, ki so prejele posebne nazive.

Zbrane je nagovoril direktor JSKD, mag. Marko Repnik, ki je poudaril, da je v osnovnih šolah po Sloveniji kultura prisotna na zelo visoki ravni in na vseh področjih kulturnega ustvarjanja in poustvarjanja. »Ponosni smo na to, saj se ravno v tem kažejo naše skupno dobro delo in prizadevanja, da kulturo ohranjamo in jo na primeren način predstavimo svojim potomcem. Leto 2020 je na področju kulture – kot seveda tudi na drugih področjih delovanja – leto prilagajanj, odpovedovanj, spletnih pogovorov, dogovorov, organiziranj in sestankovanj. Kot obrazi vseh nas je tudi kultura letos vidna samo na pol in naša skupna naloga – zelo pomembna naloga – je, da ko bomo sneli maske, kultura (ravno tako kot naši obrazi) spet zažari v vsej svoji lepoti, pomembnosti in pozitivnosti.«

Ravnateljica Osnovne šole Boštanj Vesna Vidic Jeraj je povedala, da se na njihovi šoli še dobro spominjajo lanske podelitve, ko so prejeli naziv Naj kulturna šola leta 2019, ki »smo si ga prislužili s pestrostjo in širokim naborom dejavnosti, ki jih izvajamo in ponujamo svojim učencem. Na šoli Boštanj želimo ustvarjati okolje, v katerem bo vsak naš učenec deležen spodbude, znanja in usmeritev, da bo lahko izrazil svoje talente. Ali nam uspeva? Kulturni utrip v našem okolju, premnoge kulturne dejavnosti in nenazadnje tudi naziv Naj kulturna šola, ki smo ga s ponosom negovali minulo leto, potrjujejo, da smo na pravi poti.« Naziv so sprejeli tudi kot zavezo za nadaljnje delo v kulturi, kot nosilka naziva pa so poskrbeli za kulturni program letošnje zaključne prireditve. Učenci in mentorji OŠ Boštanj so ga pripravljali vse leto. »Preteklo leto smo dihali s kulturo; iskali ideje, pripravljali, usklajevali, pilili besede in nastope. Vse s ciljem pokazati, da smo zaslužni, da znamo in zmoremo,« je še poudarila ravnateljica Vesna Vidic Jeraj.

Poleg najimenitnejšega naziva Naj kulturna šola je JSKD podelil posebna priznanja še trem najboljšim šolam v kategoriji velike, srednje velike in male oziroma podružnične osnovne šole ter devetim šolam, ki s svojo dejavnostjo še posebej izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja. 

Priznanja so prejele: 

 • Naj kulturna šola leta 2020: Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina
 • Naj kulturna šola leta 2020 v kategoriji male šole in podružnične šole: Osnovna šola Središče ob Dravi
 • Naj kulturna šola leta 2020 v kategoriji srednje velike šole: Osnovna šola Kungota
 • Naj kulturna šola leta 2020 v kategoriji velike šole: Osnovna šola Petrovče
 • Priznanje za posebne dosežke na področju zborovske dejavnosti: Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin in Osnovna šola Koper
 • Priznanje za posebne dosežke na področju gledališke in lutkovne dejavnosti: 2. osnovna šola Slovenska Bistrica
 • Priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti: Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj
 • Priznanje za posebne dosežke na področju likovne dejavnosti: Osnovna šola Fram
 • Priznanje za poseben doprinos na področju varovanja kulturne dediščine: Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči
 • Priznanje za posebne dosežke na področju inštrumentalne dejavnosti: Osnovna šola Stročja vas
 • Priznanje za posebne dosežke na področju filmske dejavnosti: Osnovna šola Brezovica
 • Priznanje za posebne dosežke na področju plesne dejavnosti: Osnovna šola Ivanjkovci
 • Priznanje za posebne dosežke na področju literarne dejavnosti: Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri