Največ okužb z indijsko različico so poleg Indije potrdili v Veliki Britaniji

Razširjena v 44 državah

12. 5. 2021, 10:27 | Aktualno | Vir: STA

              Največ okužb z indijsko različico so poleg Indije potrdili v Veliki Britaniji (foto: Profimedia) Profimedia

Indijska različica novega koronavirusa se širi po svetu, doslej so jo potrdili v 44 državah, je v sredo sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Iz Indije, kjer je prav ta različica prispevala k visokemu porastu okužb v zadnjem času, danes poročajo, da je število smrtnih žrtev epidemije preseglo 250.000.

Različico novega koronavirusa, ki so jo v Indiji potrdili oktobra lani, so odkrili v več kot 4500 vzorcih testov v 44 državah v vseh šestih regijah WHO, je sporočila ta organizacija. Največ okužb s to različico so poleg Indije potrdili v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je WHO v ponedeljek indijsko različico razglasil za skrb vzbujajočo, s čimer se je na tem seznamu pridružila britanski, brazilski in južnoafriški. Zanje velja, da so bolj nevarne kot prvotna različica virusa sars-cov-2, saj so bodisi bolj prenosljive, smrtonosne ali sposobne premagati zaščito, ki jo nudijo cepiva.

Prav indijska različica naj bi v veliki meri prispevala h kriznim epidemičnim razmeram, s katerimi se trenutno sooča Indija. Tam je število smrtnih žrtev covida-19 danes preseglo 250.000. V zadnjem dnevu je po podatkih ministrstva za zdravje umrlo več kot 4200 bolnikov s covidom, kar je največ v enem dnevu doslej.

Število novih okužb se je povečalo za skoraj 350.000 na skupno 23,3 milijona, kar je med državami drugo najvišje število za ZDA.

Medtem ko se pandemija v večjih mestih umirja, pa se še naprej hitro širi v nepreglednem podeželskem zaledju Indije, kjer živita dve tretjini od skupaj 1,3 milijarde prebivalcev.

Številni strokovnjaki menijo, da je uradno število umrlih v Indiji, ki ima enega najrevneje financiranih zdravstvenih sistemov na svetu, bistveno višje od uradnih številk.