Najverjetnejši vzrok požara v Notre-Dame cigareta ali električna napaka

26. 6. 2019, 17:33 | Aktualno | Vir: STA

              Najverjetnejši vzrok požara v Notre-Dame cigareta ali električna napaka (foto: Profimedia) Profimedia

Slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju sta najverjetnejša vzroka uničujočega požara v pariški katedrali Notre-Dame pred dvema mesecema, je danes sporočilo pariško tožilstvo. Zavrnilo je tudi možnost, da je šlo za kaznivo dejanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Francoski preiskovalci so preučili mnogo hipotez, med drugim napako električnega sistema ali požar, ki se je vnel zaradi slabo ugasnjene cigarete, piše v izjavi tožilstva.

Požar, ki je 15. aprila zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Francoski minister za kulturo Franck Riester je ta mesec ocenil, da bo obnova zahtevna. "Notre-Dame je še vedno nestabilna, predvsem na ravni obokov, ki se lahko še vedno zrušijo," je poudaril.

V katedrali so 15. junija darovali prvo mašo po požaru, ki se jo je lahko iz varnostnih razlogov udeležilo zgolj okoli 30 ljudi, predvsem duhovniki.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je takoj po požaru obljubil, da bodo cerkev obnovili v petih letih.

Francoski mediji so sicer v sredini meseca poročali, da so donatorji v dveh mesecih po požaru nakazali zgolj devet odstotkov oziroma okoli 80 milijonov evrov od obljubljenih 850 milijonov evrov za obnovo cerkve.