Nakazanih novih 27 milijonov evrov mesečnega temeljnega dohodka

10. 11. 2020, 11:05 | Aktualno | Vir: STA

              Nakazanih novih 27 milijonov evrov mesečnega temeljnega dohodka (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Prvi samozaposleni, kmetje in družbeniki, ki so v drugem valu epidemije covida-19 utrpeli izpad prihodkov, so danes prejeli mesečni temeljni dohodek za mesec oktober. Nakazilo v skupnem znesku 27,3 milijona evrov je prejelo nekaj manj kot 26.000 upravičencev.

Samozaposleni so bili do mesečnega temeljnega dohodka upravičeni že spomladi ob prvi razglasitvi epidemije, vnovič pa jim je to obliko pomoči države ponudil peti protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel 15. oktobra.

Za pomoč lahko tokrat zaprosijo samozaposlene osebe, ki se v epidemiji covida-19 soočajo s težavami pri poslovanju. Dejavnost morajo opravljati najmanj od letošnjega 1. septembra, pogoj pa je padec prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov glede na lani.

Tisti, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za mesece oktober, november in december prejeli temeljni dohodek v višini po 1100 evrov. Podobna pomoč je predvidena za kmete in družbenike.

Pomoč izplačuje Finančna uprava RS (Furs), ki je nakazilo za oktober izvedla danes. Skupni znesek pomoči znaša 27,3 milijona evrov, prejelo pa jo je 25.883 upravičencev, so sporočili iz Fursa. Izplačila so izvedli tistim upravičencem, ki so najpozneje do 31. oktobra prek Fursovega informacijskega sistema eDavki predložili ustrezno izjavo.

Za samozaposlene v kulturi, ki jim država že zdaj plačuje prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je temeljni dohodek predviden v višini 700 evrov na mesec. Za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa je pomoč določena v višini 940 evrov na mesec.

Peti protikoronski zakon pa samozaposlenim poleg mesečnega temeljnega dohodka ponuja tudi delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka.

Tudi to pomoč je finančna uprava izplačala danes, in sicer je za mesec oktober 120 samozaposlenim, družbenikom in kmetom nakazala skupaj 30.250 evrov.

V prvem valu epidemije je mesečni temeljni dohodek znašal 700 evrov za meseca april in maj ter 350 evrov za mesec marec. Skupaj ga je v tem obdobju prejelo več kot 50.000 samozaposlenih, kmetov, verskih uslužbencev in družbenikov v skupni vrednosti 83,2 milijona evrov.