Napad na Dunaju zahteval štiri smrtne žrtve, napadalec je bil simpatizer Islamske države

3. 11. 2020, 08:15 | Aktualno | Vir: STA

              Napad na Dunaju zahteval štiri smrtne žrtve, napadalec je bil simpatizer Islamske države (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Ponedeljkov teroristični napad na Dunaju je po zadnjih podatkih zahteval še eno smrtno žrtev. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdil, da je umrla ženska, ki je stara med 40 in 50 let. Število smrtnih žrtev dunajskega napada se je tako povzpelo na štiri. Umrli sta dve ženski in dva moška. V napadu je bil ubit tudi napadalec, ki ga je policija identificirala.

Zaenkrat še ni jasno, ali je imel simpatizer Islamske države pomagače. Po navedbah tiskovnega predstavnika avstrijskega notranjega ministrstva oblasti predvidevajo, da naj bi v napadu skupno sodelovali največ štirje napadalci. Preiskava poteka v polnem obsegu, so še sporočili na Dunaju. Po ponedeljkovem terorističnem napadu na Dunaju so davi opravili več hišnih preiskav in aretacij. Hkrati se je po zadnjih podatkih na 17 povečalo število v napadu ranjenih ljudi, od tega jih je šest ranjenih huje.

Zdravstveno stanje v napadu ranjenega policista je kritično, a stabilno, so potrdile dunajske zdravstvene oblasti. Policista zdravijo na intenzivnem oddelku ene od dunajskih bolnišnic.

Na avstrijskem notranjem ministrstvu so davi potrdili, da so v središču Dunaja v povezavi z napadalcem izvedli več hišnih preiskav ter aretirali več oseb.

Po avstrijskega notranjega ministra KarlaNehammerja je napadalec bil oborožen z avtomatsko puško. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, kar naj bi kazalo na to, da je želel ustvariti paniko. Policija je že ponoči vdrla v njegovo stanovanje in ga preiskala.

Oblasti sicer še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je v napadu sodelovalo več napadalcev in vztrajajo pri pozivu ljudem, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središču mesta. V celotnem Dunaju je danes v okviru posredovanja po napadu mobiliziranih okoli tisoč policistov.