Napadalec v Strasbourgu, ki je ubil tri ljudi, naj bi kričal Alah je velik

12. 12. 2018, 13:25 | Aktualno | Vir: STA

              Napadalec v Strasbourgu, ki je ubil tri ljudi, naj bi kričal Alah je velik (foto: profimedia) profimedia

Napadalec, ki je v torek zvečer v Strasbourgu ubil tri ljudi, ostaja na begu, je danes v Strasbourgu dejal vodja tožilstva v Parizu Remy Heitz in pojasnil, da ga išče več kot 600 pripadnikov varnostnih sil. Priče so povedale, da je med napadom kričal Alah je velik, je še dejal Heitz.

"Terorizem je znova udaril na našem ozemlju," je na novinarski konferenci dejal vodja tožilstva, katerega protiteroristični oddelek vodi preiskavo napada v Strasbourgu.

"Glede na tarčo napada, način delovanja napadalca, njegov profil in izjave prič, ki so povedale, da je kričal Alah je velik, je preiskavo začel protiteroristični oddelek," je pojasnil.

Heitz je povedal, da so pridržali štiri bližnje domnevnega napadalca Cherifa C., sicer francoskega državljana, ki je bil leta 1989 rojen v Strasbourgu.

Policiji je bil znan zaradi tatvin in nasilja, dosjeja ni imel samo v Franciji, temveč tudi v Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe.

Bil je na seznamu S, na katerem so ljudje, ki jih spremljajo francoski obveščevalci. Na njem je sicer okoli 25.000 ljudi, od tega 9700 zaradi radikalizma oziroma povezav z islamističnimi gibanji.

Tožilec je še povedal, da je napadalec med hojo po središču Strasbourga večkrat streljal, uporabljal je tudi nož. Med drugim je streljal na štiri vojake, ki so streljali nazaj ter ga pri tem ranili v roko. Nato je zbežal s taksijem v četrt Neuhof, kjer je naletel na policiste, pri čemer je znova prišlo do izmenjave strelov, a je napadalec uspel pobegniti.

V preiskavi ugotavljajo, ali je napadalec deloval v okviru teroristične mreže. Iščejo ga tudi na nemški strani meje, francoske in nemške oblasti pa so poostrile mejni nadzor.

Po navedbah francoskih oblasti sta dve osebi v napadu umrli, ena je možgansko mrtva, dvanajst je bilo ranjenih, od tega jih je šest v kritičnem stanju.

Napadalec je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP živel v majhnem stanovanju v bloku, kjer živijo predvsem revni. "To je blok za obupane ljudi, nihče noče živeti tam, tamkajšnji prebivalci so precej izolirani," je za AFP dejal Bemba N'diaye, ki živi v bližini.

Evropski parlament z minuto tišine

Evropski parlament je opoldne z minuto molka obeležil spomin na žrtve torkovega strelskega napada v središču Strasbourga. To je bil napad na demokracijo, odzvati pa se moramo tako, da nadaljujemo z delom, s katerim se borimo proti nasilju, kriminalu in terorizmu, je ob začetku zasedanja dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.