Nataša Pirc Musar: "Kot državljanka podpiram aplikacijo, kot pravnica pa si dovolim pokritizirati vlado!"

Nepreslišano

16. 12. 2020, 12:12 | Aktualno

              Nataša Pirc Musar: "Kot državljanka podpiram aplikacijo, kot pravnica pa si dovolim pokritizirati vlado!" (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Na sinočnjem soočenju z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom na TV Slovenija je v javnosti odmevalo mnenje pravnice Nataše Pirc Musar glede vladne zahteve po namestitvi aplikacije #OstaniZdrav. Ta je po njenem mnenju namreč diskriminatorna.

Nataša Pirc Musar je med drugim povedala:

"Kot državljanka podpiram aplikacijo in izvršujem vse ukrepe, ki jih izvaja vlada. Kot pravnica, ki se ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami, pa si dovolim pokritizirati vlado, kadar premalo upošteva pravo temeljnih človekovih pravic. Vse prevečkrat opažam, da gre za pravno ignoranco, ne morem drugače reči. Kaj je problem pri aplikaciji? Strokovnjaki so opozarjali na to, da ni dostopna vsem. Ko govorimo o posegu v temeljno človekovo pravico, do svobode gibanja v tem primeru, je osnovno načelo nediskriminacije, načelo enakosti. Če tega ne moreš izvršiti, daješ negativno stimulacijo. Torej, če nimaš aplikacije, ne moreš prek občinskih meja. Če aplikacije ne naložiš in ne izpolnjuješ ene od izjem, kot je odhod na delo, čez mejo ne moreš, torej si diskriminiran. To je glavni problem te zahteve vlade. Če obrnem zadevo, je zadeva pozitivno stimulirana. Vladi predlagam, če želi, da ljudje aplikacijo naložijo, naj jim pove, da bodo konec leta pri dohodnini plačali 100 evrov manj. To je pozitivna stimulacija in je ravno obratno od negativne, ki ni v duhu paradigme temeljnih človekovih pravic."

Vir: rtvslo.si