Nekaj imen za ministrske kandidate in predsednika DZ že znanih

Nova vlada

4. 3. 2020, 09:16 | Aktualno | Vir: STA

              Nekaj imen za ministrske kandidate in predsednika DZ že znanih (foto: profimedia) profimedia

Dan po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja je pričakovati razkritje nekaterih imen za ministrske kandidate. Nekaj jih je sicer že pricurljalo v javnost. Svoj predlog utegnejo danes razkriti v NSi in SMC, slednja pa bo predvidoma že predlagala tudi kandidata za novega predsednika DZ. To naj bi bil vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Izvršilni odbor NSi naj bi že sklenil, da bo kandidat za obrambnega ministra predsednik stranke Matej Tonin, kandidat za infrastrukturnega ministra pa poslanec Jernej Vrtovec. Danes naj bi predvidoma na dopisni seji odločili še o kandidatu za vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot je v torek napovedal predsednik SMC Zdravko Počivalšek, bo danes najverjetneje zasedal tudi izvršni odbor njihove stranke, ki se bo seznanil s kandidati za funkcije v novi vladni koaliciji. Nekatere kadrovske kombinacije naj bi dorekli že v torek. Pričakovati je tudi njihov predlog za predsednika državnega zbora.

Kdaj bodo o kandidatih odločili organi SDS in DeSUS, v strankah ne napovedujejo, bo pa to po pričakovanjih do konca tedna. Izvršilni odbor SDS naj bi po nekaterih neuradnih informacijah zasedal v četrtek.

Janša mora državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. A glede na dinamiko dogajanja utegne to storiti dokaj hitro, v prihodnjih dneh. Zaslišanja kandidatov za ministre utegnejo na delovnih telesih DZ po nekaterih informacijah potekati že prihodnji teden, kar pomeni, da bi DZ lahko potrdil vlado morda že konec prihodnjega tedna.

Janšo je v torek na tajnem glasovanju podprlo 52 poslancev. Podporo mu je že pred tem javno obljubilo 47 poslancev iz vrst SDS, SMC, NSi in DeSUS ter poslanca narodnih skupnosti. Kot gre sklepati, so ga verjetno podprli še trije poslanci SNS.