Nemški parlament Olafa Scholza izvolil za novega kanclerja

Zanj je glasovalo 395 poslancev

8. 12. 2021, 11:06 | Aktualno | Vir: STA

              Nemški parlament Olafa Scholza izvolil za novega kanclerja (foto: Profimedia) Profimedia

Nemški parlament je socialdemokrata (SPD) Olafa Scholza izvolil za novega kanclerja. Zanj je glasovalo 395 poslancev. S tem se uradno končuje 16-letno obdobje kanclerke Angele Merkel, začenja pa se novo poglavje Nemčije pod vodstvom SPD, Zelenih in liberalcev (FDP).

Po glasovanju v parlamentu so Scholza obdali poslanci, ki so mu čestitali in predali šopke, med drugim je prejel tudi košaro jabolk.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je po potrditvi v parlamentu Scholza tudi uradno imenoval za kanclerja, nakar je uradno prisegel v parlamentu. Pri tem pa v prisegi ni izrekel dodatka "naj mi Bog pomaga". Čeprav je Scholz odraščal v protestantski veri, je kasneje izstopil iz Cerkve. Pred njim se je temu stavku odrekel le še Gerhard Schröder.

Scholz je nato skupaj s svojo ministrsko ekipo znova odšel k predsedniku države, ki jim je predal potrdila o imenovanju na položaje, da so lahko kasneje uradno prisegli. Večinoma so pot od parlamenta do palače opravili v limuzinah, le minister za prehrano in kmetijstvo iz vrst Zelenih Cem Özdemir je na sprejem prišel s kolesom.

Z imenovanjem kanclerja ter 16 ministrov in ministric se je po desetih tednih končalo povolilno obdobje.

Scholz je deveti kancler Nemčije in četrti socialdemokratski kancler za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem. Od ustanovitve leta 1949 so Nemčijo 52 let vodili kanclerji iz vrst konservativne unije, socialdemokrati pa so bili na čelu vlade 20 let.

Skupno je glas danes oddalo 707 poslancev, 395 jih je bilo za, 303 proti, šest se jih je vzdržalo, trije glasovi so bili neveljavni. Nova, bolj leva koalicija ima v parlamentu sicer 416 poslancev, za potrditev Scholza bi potrebovali najmanj 369 od skupno 736 glasov.

Sejo je danes z balkona za goste spremljala tudi dosedanja kanclerka Angela Merkel

Po pozdravu predsednice parlamenta Bärbel Bas je požela dolg aplavz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glasovanje o novemu kanclerju je sledilo le dan po podpisu 177 strani dolgega koalicijskega sporazuma. Pred tem so člani vseh treh strank prepričljivo potrdili koalicijski dogovor, s katerim Nemčija prvič na zvezni ravni dobiva t. i. koalicijo semaforja.

Ena osrednjih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam, med drugim z opustitvijo premoga do leta 2030 in doseganjem ogljične nevtralnosti do leta 2045. A ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova nemška vlada, je pandemija covida-19, pri čemer se omenja tudi možnost uvedbe obveznega cepljenja.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da ima SPD kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim zunanje ter ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, vključno s finančnim.

Prva seja vlade bo predvidoma že drevi.