Nemški socialdemokrati za svojega kanclerskega kandidata določili Scholza

Volitve čez leto dni

10. 8. 2020, 14:22 | Aktualno | Vir: STA

              Nemški socialdemokrati za svojega kanclerskega kandidata določili Scholza (foto: Shutterstock) Shutterstock

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes za svojega kanclerskega kandidata na parlamentarnih volitvah čez eno leto izbrali podkanclerja Olafa Scholza. Dobil je enoglasno podporo vodstva stranke. Scholz je preko Twitterja sporočil, da se že veseli uspešnega volilnega boja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za vodstvo SPD je bila odločitev lahka in jo je sprejelo enoglasno, tudi dolgo se je že ugibalo o finančnem ministru Scholzu kot vodilnemu kandidatu stranke, čeprav v njej ne uživa takšne podpore.

Vodji stranke Saskia Esken in Norbert Walter-Borjans sta sporočila, da se zavedata, da odločitev za nekatere predstavlja nepričakovan preobrat. "Prosimo za zaupanje na naši poti. Odločeni smo, da gremo skupaj na to pot," sta dodala.

Eskenova in Walter-Borjans sicer veljata za nasprotnika Scholza in sta ga lani premagala na volitvah za vodji stranke. Kot sta sicer še zagotovila, od izvolitve za vodji stranke obstaja zaupanja vredno sodelovanje med vodstvom stranke, poslansko skupino in socialdemokratskimi ministri.

Scholz je glede na ankete najbolj priljubljen politik v vrstah SPD in se je v koronavirusni krizi izkazal z dobrim odzivanjem. V SPD pa ne uživa takšne podpore, predvsem v levem krilu stranke. So ga pa v preteklih tednih večkrat kot kanclerskega kandidata omenjali člani poslanske skupine in vlade.