Nespoštovanje protikoronskih ukrepov bo odneslo češkega ministra

23. 10. 2020, 16:07 | Aktualno | Vir: STA

              Nespoštovanje protikoronskih ukrepov bo odneslo češkega ministra (foto: profimedia) profimedia

Češka na vrhuncu epidemije covida-19 izgublja ministra za zdravje, ki so ga mediji ujeli pri kršitvi omejitvenih ukrepov. Kot je po plazu kritik na račun Romana Prymule, ki je kljub zaprtju obiskal restavracijo, sporočil premier Andrej Babiš, mora 56-letni politik predložiti odstopno izjavo, sicer ga bo razrešil sam.

Češki časnik Blesk je ministra ujel v fotografski objektiv, ko je v večernih urah zapuščal restavracijo, ki bi morala biti glede na veljavne ukrepe zaprta. Poleg tega ni nosil maske, ko je sedel v avto s svojim šoferjem.

Zaradi svojega ravnanja se je nanj danes usul plaz kritik na družbenih omrežjih, iz vrst opozicije pa tudi iz vladne koalicije, ki jo poleg vladajoče stranke ANO sestavljajo še socialdemokrati (ČSSD). Za neopravičljivo je ministrova dejanja označil tudi premier Babiš, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premier bo odgovornost prav tako terjal od vodje poslanske skupine svoje stranke ANO, Jaroslava Faltyneka, s katerim se je v restavraciji srečal Prymula. Babiš ga je že pozval k odstopu s položaja podpredsednika stranke. Kot sicer pojasnjuje Faltynek, sta se s Prymulo "ob kavi pogovarjala o stvareh".

Na Češkem, ki šteje 10,7 milijona prebivalcev so spričo izjemno slabih epidemioloških razmer v veljavi strogi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Danes iz države poročajo o 14.151 novih okužbah, kar je nekoliko manj od četrtkovih rekordnih skoraj 15.000 okužbah. Od začetka epidemije je zaradi covida-19 umrlo že 1845 ljudi.

V državi je do 3. novembra v veljavi delno zaprtje javnega življenja. Oblasti ljudi pozivajo, naj v čim večji meri ostajajo doma. Zaprtih je tako večina trgovin in storitev, prav tako vse restavracije in bari. Nošenje mask je obvezno tako rekoč povsod.

Prymula, ki je po poklicu epidemiolog, je sicer minister šele od septembra, ko je na položaju po odstopu nasledil Adama Vojtecha.