V sredo delež pozitivnih testov 26,76-odstoten, odkritih 1663 novih okužb

Strokovna skupina za ostrejše ukrepe

22. 10. 2020, 11:21 | Aktualno

              V sredo delež pozitivnih testov 26,76-odstoten, odkritih 1663 novih okužb (foto: Shutterstock) Shutterstock

V sredo so ponovno potrdili največ okužb doslej. Od 6215 opravljenih testov je bilo pozitivnih 1663, delež pozitivnih testov je torej 26,76-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 357 bolnikov s covidom-19, 62 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v sredo umrlo pet bolnikov s covidom-19.

Po zadnjih podatkih ostaja Gorenjska regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer je to kar 759, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala Maja Bratuša.

V sredo so na novo v bolnišnice sprejeli 61 bolnikov s covidom-19, odpustili pa 32. Trenutno je število okuženih na 100.000 v zadnjih 14 dneh zraslo na 484, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. V državi je trenutno aktivno okuženih 10.136 ljudi.

V sredo zvečer se je na Twitterju na trenutne epidemiološke razmere odzval tudi premier Janez Janša. Ob ključniku zmoremo je napisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da po streznitvi v zadnjih dneh "povsod po Sloveniji končno upoštevamo nujne higienske in zdravstvene ter druge omejitvene ukrepe". "Hvala vsem in vsakemu posebej," je dodal in spet pozval tudi k naložitvi aplikacije #OstaniZdrav ter k varovanju zdravja.

Tudi Kacin prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo. "Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas," je še poudaril.

Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco pojavnosti okužb z novim koronavirusom, se po Kacinovih besedah pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, prav tako še vedno ostaja žarišče Škofja Loka, je naštel Kacin.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.