Po večernem neurju posledice odstranjevali vso noč

30. 7. 2020, 09:48 | Aktualno | Vir: STA

              Po večernem neurju posledice odstranjevali vso noč (foto: Tjaša Doljak/STA) Tjaša Doljak/STA

Po večernem neurju z močnimi nalivi in vetrom, ki je zajelo večji del Slovenije in ponekod vključevalo tudi točo, so gasilci in druge službe posledice odstranjevali vso noč. Posredovati so morali na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot. Gasilci so ponekod še na terenu, poroča center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

V sredo je v večernih urah neurje zajelo predvsem osrednji, vzhodni, severovzhodni in jugovzhodni del države. Gasilci in druge službe so iz objektov črpali vodo, preusmerjali nevarne hudournike, začasno pokrivali poškodovane strehe na objektih, odstranjevali podrta drevesa, čistili zemljine s cestišč in čistili meteorne jaške.

Poleg tega so ponekod zabeležili tudi več zemeljskih plazov, ponekod pa je bila zaradi neurja tudi motena oskrba z električno energijo, še sporočajo iz centra za obveščanje.

Po podatkih centra za obveščanje je neurje prizadelo številne občine, in sicer na Koroškem, Savinjsko-šaleškem, Domžalskem, Celjskem, tudi Ljubljano in nekatere obljubljanske občine, zajelo je tudi Zasavje in območje Trebnjega, pa tudi nekatere občine v Prlekiji.

Ponekod je klestila tudi toča. Najhuje je bilo v Domžalah, kjer je poškodovalo več sto stanovanjskih in drugih objektov ter avtomobilov, številne objekte je tudi zalilo.

V občini Domžale je bilo ponoči na terenu 250 gasilcev in pripadnikov zaščite in reševanja, domžalskim so pomagali tudi gasilci bližnjih prostovoljnih gasilskih društev, in sicer iz Mengša, Loke, Trojan, Lukovice in Krašnje. Regijski center za obveščanje je za območje domžalske občine med 21. in 23. uro "sprejel neverjetnih 851 klicev na pomoč", reševalne enote pa so napotili na 321 naslovov, so v centru objavili na svojem Facebook profilu.

Kot so napovedali, jih danes čaka popis škode in načrt najnujnejše sanacije. Neurje je najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir in Rodica, toča je začela padati okoli 20.30 in padala več kot pol ure. Sprva so padala manjša zrna toče, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča.

Na Koroškem je neurje največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem. Tudi na Koroškem je padala večja točna in ponekod povsem uničila ves pridelek, poročajo Koroške novice.

Ponekod na Koroškem je bila prekinjena oskrba z električno energijo, več objektov je zalilo, promet pa so poleg močnega naliva ovirala tudi podrta drevesa. Na cesto Črna na Koroškem-Šentvid pa se je usul zemeljski plaz.

Črpanje vode iz stanovanjskih in drugih objektov ter odstranjevanje podrtih dreves je bilo po poročanju centra za obveščanje sicer potrebno v številnih občinah po državi, ki jih je zajelo neurje.

</p