Newyorški župan zaradi širjenja koronavirusa zapira devet mestnih sosesk, zapira se tudi Pariz

Novi ukrepi

5. 10. 2020, 08:20 | Aktualno | Vir: STA

              Newyorški župan zaradi širjenja koronavirusa zapira devet mestnih sosesk, zapira se tudi Pariz (foto: Shutterstock) Shutterstock

Newyorški župan Bill de Blasio je v nedeljo napovedal, da bo zaprl devet mestnih sosesk, kjer se ljudje ne držijo navodil zdravstvenih strokovnjakov in zato narašča število okužb z novim koronavirusom. Največ kritičnih sosesk je v Brooklynu, kjer prebivajo ortodoksni Judi.

De Blasio bo zaprl vse nenujne dejavnosti ter šole v Brooklynu in Queensu, kjer narašča število okužb. Gre za podoben ukrep kot aprila, ko je bilo na višku pandemije in umiranja zaprto vse mesto skupaj s celotno državo New York.

V devetih soseskah, kjer so imeli v zadnjem tednu dni več kot tri odstotke pozitivnih testov na koronavirus, bodo ponovno zaprte restavracije in bari. Cerkve bodo lahko ostale odprte. Naraščanje okužb sicer sovpada z vrsto judovskih praznikov.

DeBlasio je dejal, da poleg devetih sosesk, ki bodo zaprte uvodoma za 14 dni, opazuje tudi 11 dodatnih, ki bodo morda v prihodnje deležni podobnega ukrepa. "Res ni nujno, da se nam zgodi drugi val, saj lahko to preprečimo," je sporočil župan.

Država New York ima več kot 33.200 mrtvih zaradi covida-19, mesto New York pa skoraj 24.000. Velika večina smrtnih primerov je bila aprila, New York pa je nato poleti pandemijo spravil pod nadzor. V ZDA so v nedeljo zvečer potrdili 7,4 milijona okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je doslej umrlo in 210.000 bolnikov.

Zapiranje Pariza, Madrida in drugih mest po Evropi

Podobne ukrepe napovedujejo tudi v Parizu. Od torka bodo ponovno zaprte vse gostilne in lokali, francoske oblasti pa sporočajo prebivalcem, da naj vsi tisti, ki jim je to omogočeno, delajo od doma. Natančne informacije o novih ukrepih bodo sporočili danes. Že prejšnji teden so podobne ukrepe sprejeli v mestu Marseille, kjer so prav tako zaprli gostilne in lokale. 

Na Češkem so prejšnji teden razglasili izredne razmere. Od danes so zaprte nekatere šole, v restavracijah in lokalih pa je število gostov za eno mizo omejeno na šest. 

Večji del španske prestolnice Madrid je ponovno popolnoma zaprt, kar pomeni, da se okrog 3 milijone prebivalcev lahko giba le znotraj okolice svojih stanovanj. 

Podobne ukrepe napovedujejo tudi v Italiji.