Nogometni zvezdnik Maradona podprl Madura v boju za predsedniški položaj v Venezueli

18. 5. 2018, 10:19 | Aktualno | Vir: STA
Nogometni zvezdnik Maradona podprl Madura v boju za predsedniški položaj v Venezueli (foto: profimedia) profimedia

Nekdanji argentinski nogometni zvezdnik Diego Armando Maradona je s prisotnostjo podprl kandidaturo Nicolasa Madura za predsednika Venezuele. Po četrtkovem zadnjem Madurovem predvolilnem govoru v prestolnici Caracas je Argentinec visoko vihtel venezuelsko zastavo in plesal na ritme tamkajšnje glasbene skupine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Maradona, z Argentino svetovni prvak leta 1986, velja za zvestega podpornika socialističnega venezuelskega predsednika, pred tem pa je bil tudi zagovornik leta 2013 umrlega Huga Chaveza in nekdanjega voditelja Kube Fidela Castra. Tokrat se je na trgu na aveniji Bolivar z Madurom skupaj povzpel tudi na govorniški oder.

Pred tem je Maduro v svojem govoru opozicijskemu protikandidatu Henriju Falconu očital, da želi državo na milost in nemilost izročiti Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF). "Ali boste dopustili, da država postane kolonija IMF?" je dejal predsednik, ki je vnaprej prepričan v svoj uspeh: "Narod se je že odločil."

Prav zdaj pa se Maradonova domovina Argentina dogovarja z IMF o pomoči.

Maduro si na nedeljskih volitvah želi nov šestletni mandat do leta 2025, na oblasti pa je od Chavezove smrti 2013. Opozicija, ki je odrinjena, saj je Maduro zaprl številne nasprotnike, pa napoveduje bojkot volitev. Številne države so zato že napovedale, da izida volitev ne bodo sprejele.

Venezuela, ki ima največje znane zaloge nafte na svetu, je v hudi gospodarski krizi, zaradi pomanjkanja deviz pa v državi primanjkuje tako hrane kot zdravil. Milijoni ljudi so zato že zapustili državo. "Začeli bomo znova in stvari izboljšali. Veliko je slabega in to moramo spremeniti," v predvolilnem boju še obljublja Maduro, ki je napovedal oster boj proti korupciji in oviram birokracije.