Nov olimpijski pravilnik za trans športnike sprožil vprašanja o poštenosti in varnosti

18. 11. 2021, 08:32 | Aktualno

              Nov olimpijski pravilnik za trans športnike sprožil vprašanja o poštenosti in varnosti (foto: Profimedia) Profimedia

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je razkril nove kriterije za interspolne in transspolne športnike, ki bi se radi kvalificirali za olimpijske igre po zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Upravičenost udeležbe transspolnih športnikov na olimpijskih igrah tako ne bodo več določali nivoji testosterona.

Sporočili so, da se bodo umaknili od preverjanja posameznikovih nivojev testosterona kot kriterija za udeležbo in bodo zato raje na vsakem specifičnem primeru posebej poskušali določiti, če ima športnik ali športnica dejanske prednosti pred konkurenco v isti kategoriji.

»Vsak športnik ima pravico tekmovati v športu, brez diskriminacije, na način, ki spoštuje njeno ali njegovo zdravje, varnost in dostojanstvo,« so zapisali v novem pravilniku in dodali: »Istočasno pa kredibilnost tekmovalnega športa – še posebej pri najpomembnejših športnih tekmah – temelji na enakih pogojih, kjer noben športnik nima nepoštene ali disproporcionalne prednosti pred ostalimi.«

Pod starimi pravili, ki so bila zapisana leta 2015, je bila udeležba trans in interspolnih športnikov pogojena izključno z nivojem testosterona, ki je moral biti pod dovoljeno mejo. Nove direktive dajejo več poudarka na posamezne športne kodekse, nivoji testosterona pa bodo popolnoma izvzeti iz enačbe.

»Odločitev, kako je lahko športnik ali športnica v prednosti pred sotekmovalci, mora biti v pristojnosti vsakega posameznega športa in njegovega vodilnega telesa ali organizacije,« še dodajajo na MOK.

Laurel Hubbard iz Nove Zelandije in Quinn iz Kanade sta bili prvi transspolni športnici, ki sta nastopili na olimpijskih igrah. Letos v Tokiu je Laurel tekmovala v kraljevski disciplini dvigovanja uteži, a ostala brez uvrstitve, Quinn pa je tekmovala v nogometu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Quinn (@thequinny5)

Njuna nastopa sta se sicer zapisala v zgodovino olimpijskih iger, a sta istočasno tudi opomnila športne organizacije, da so morda potrebne spremembe v pravilniku olimpijskih iger in športnih tekmovanj na najvišjih nivojih, če želijo na pošten način dovoliti sodelovanje transspolnih športnic.

Obširno poročilo je pripravila skupnost športnih organizacij The Sports Councils Equality Group (SCEG), ki nadzoruje športne dejavnosti v Veliki Britaniji in na Irskem, v poročilu pa je zajeta 18 mesecev dolga preiskava.

V preiskavi so zaključili, da trans športniki, poštenost in varnost »ne morejo sobivati v enotnem tekmovalnem modelu. Zato so pri SCEG predlagali ustanovitev t.i. »odprte kategorije«, ki bi vključevala športna tekmovanja do nacionalnega nivoja in omogočala udeležbo vsem trans športnikom. Njihove usmeritve se sicer ne nanašajo na mednarodna in elitna športna tekmovanja.

Viri: BBC, Telegraph