Nova Zelandija razglasila zmago nad širjenjem koronavirusa

"Zmagali smo v tej bitki"

27. 4. 2020, 10:54 | Aktualno | Vir: STA

              Nova Zelandija razglasila zmago nad širjenjem koronavirusa (foto: Profimedia) Profimedia

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je dejala, da je država dosegla pomembno zmago v boju poti širjenju novega koronavirusa, medtem ko bodo v torek začeli postopno omilitev ukrepov.

"Zmagali smo v tej bitki. Ni razširjenega, neugotovljenega širjenja virusa znotraj skupnosti," je dejala na novinarski konferenci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po skoraj štirih tednih najvišje stopnje omejitev, ko so delovale samo nujno potrebne dejavnosti, bodo v torek stopnjo s pete znižali na tretjo. To bo omogočilo vrnitev na delo okoli 400.000 ljudem, odprtje nekaterih podjetij, šol in dostavo hrane.

Večina prebivalcev pa bo še vedno morala ostati doma in se izogibati vsem družbenim stikom.

Premierka je dejala, da je optimistična, da bo država lahko nadaljevala po uspešni poti, a opozorila, da omilitev ukrepov ne pomeni vrnitve na način življenja pred pandemijo koronavirusa. "Vsi bi radi obnovili družbene stike, ki jih vsi pogrešamo, da pa bi to lahko naredili samozavestno, moramo delovati počasi in pazljivo," je izpostavila.

Dodala je, da ne bodo tvegali doseženega pri zdravju prebivalcev in da če bo potrebno, bodo omejitve ohranili še naprej.

Predstavnik zdravstvenih oblasti Ashley Bloomfield je pojasnil, da "odprava virusa" ne pomeni, da v državi ni več okužb z novim koronavirusom, ampak da poznajo njihov izvor.

V petmilijonski otoški državi so danes potrdili še pet primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1469. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 19 ljudi, poroča dpa.