Novi francoski ukrepi nakazujejo, kako bomo v Evropi preživeli božič in silvestrovo

Policijska ura še naprej v veljavi

10. 12. 2020, 21:35 | Aktualno | Vir: STA

              Novi francoski ukrepi nakazujejo, kako bomo v Evropi preživeli božič in silvestrovo (foto: Shutterstock) Shutterstock

Francija bo v torek previdno odpravila šesttedensko popolno zaprtje države, vendar pa bodo uvedli policijsko uro, ki bo vsako noč, tudi na silvestrovo, veljala od 20. ure, je danes napovedal francoski premier Jean Castex.

Težko pričakovano odprtje muzejev, kinodvoran in gledališč bodo za tri tedne preložili, saj število novih okužb z novim koronavirusom v državi ponovno narašča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada želi "vsem omogočiti, da uživajo v prazničnih dneh ob koncu leta", vendar pa mora storiti vse, "da se zmanjša tveganje, da bi morali v prihodnjih mesecih doživeti še tretje popolno zaprtje države", je dejal Castex.

Epidemiološke razmere v državi so se sicer "znatno izboljšale", odkar so v Franciji 30. oktobra ustavili javno življenje, je dejal Castex in opozoril, da je število novih okužb konec oktobra s skoraj 50.000 na dan padlo na približno 10.000. Vendar pa se je to upadanje v zadnjih nekaj dneh upočasnilo, je opozoril.

V Franciji od torka ne bodo več potrebna potrdila za potovanje, nakupovanje ali šport, obisk zdravnika ali sprehajanje psa, vendar bo "delo na daljavo ostalo pravilo", je dejal Castex. Na božični večer bodo dovoljena potovanja brez omejitev ali policijske ure, vendar, kot je sporočil premier, med družinskim praznovanjem za mizo ne bo smelo biti več kot šest odraslih.

Minister za zdravje Olivier Veran pa je po poročanju AFP priznal, da bo Francija v torek daleč od cilja največ 5000 novih primerov okužbe v enem dnevu.

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 14.000 novih okužb, pred enim tednom pa 12.000, je dejal. "Še vedno nismo izstopili iz drugega vala" epidemije, je dejal in dodal, da je treba preprečiti velika druženja na silvestrovo in s tem ponovni izbruh in morebitno tretje zaprtje države v prihodnjem letu.