Novi koronavirus najbolj ogroža starejše bolnike s kroničnimi boleznimi

Statistika

26. 2. 2020, 12:01 | Aktualno | Vir: STA

              Novi koronavirus najbolj ogroža starejše bolnike s kroničnimi boleznimi (foto: profimedia) profimedia

Najbolj ogrožena skupina v primeru okužbe s koronavirusom so starejši od 80 let. Verjetnost smrti v tej starostni skupini je 14,8-odstotna. Smrtnost je zanemarljiva med okuženimi, mlajšimi od 50 let, med otroki do 10 let umrlih ni. Bolj ogroženi so bolniki s kroničnimi boleznimi, najbolj tisti s srčno-žilnimi boleznimi.

Študija, objavljena 11. februarja v kitajski strokovni epidemiološki reviji, na podlagi analiziranih 72.314 primerov novega koronavirusa (upoštevali so potrjene primere, sume in okužene brez simptomov na Kitajskem) ugotavlja, da se tveganje za smrt zaradi okužbe povečuje s starostjo. Verjetnost za smrt v primeru okužbe je nekoliko višja pri moških (2,8 odstotka) kot pri ženskah (1,7 odstotka).

 • Verjetnost za smrt v primeru okužbe z novim koronavirusom po starostnih skupinah.
 • Verjetnost smrti v primeru okužbe z novim koronavirusom je večja za osebe, ki že imajo druge že prisotne bolezni.

Na današnji dan je zabeleženih 81.229 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 2769 zbolelih, 30.297 jih je bolezen prebolelo. Trenutno okužbo preboleva dobrih 48.000 oseb, od tega 82 odstotkov v mili obliki, 18 odstotkov pa v resnejši ali zelo resni obliki.

Okužbe so doslej zabeležili v 42 državah in teritorijih. V Evropi je največ okuženih v sosednji Italiji, na današnji dan 357, 11 bolnikov je umrlo.

 • Vir: spletna portala worldometers.info in arcgis.com, ki imata zbrane in analizirane podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), drugih mednarodnih in državnih institucij