Novi okoljski minister Simon Zajc je proti frackingu in hidroelektrarni na Muri

27. 3. 2019, 18:40 | Aktualno | Vir: STA
Novi okoljski minister Simon Zajc je proti frackingu in hidroelektrarni na Muri (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

V ministrsko ekipo Marjana Šarca vstopa Simon Zajc, ki prevzema resor okolja in prostora. V javnosti prevladuje mnenje, da stopa v velike čevlje, saj ga čaka izpeljava načrtov, ki jih je zastavil njegov predhodnik Jure Leben. Tudi Zajc obljublja nadaljevanje že začetkih projektov, med drugim prenovo gradbene, stanovanjske in odpadkovne zakonodaje.

Zajc, rojen 25. junija 1980, je po izobrazbi diplomirani varstvoslovec. V prejšnjem sklicu DZ je opravljal funkcijo poslanca iz kvote SMC, bil je tudi podpredsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prvopodpisan pod predlog zakona o kanabisu

Med drugim je bil kot poslanec prvopodpisani pod predlogom zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC. Predlog je predvideval možnost uporabe konoplje v osebne namene, gojenje konoplje doma v majhnih količinah ter prodajo.

V zaslišanju pred matičnim parlamentarnim odborom je Zajc ta teden poudaril, da za predlogom še vedno stoji. V skladu s koalicijsko pogodbo naj bi sicer najprej uredili rabo konoplje v medicinske namene, kar bo za novega člana ministrske ekipe "že en tak dober korak naprej".

Cosmolog, komik in televizijec

V preteklosti je Zajc delal v medijih. Bil je televizijski in radijski voditelj, na komercialni televiziji je med drugim gledalcem svetoval o partnerskih odnosih in pred dobrim desetletjem za revijo Cosmpolitan pisal o medosebih odnosih ter kot 'cosmolog' celo svetoval Cosmo bralkam v najrazličnejših zagatah (preverite: tukaj).

Preizkusil se je tudi kot komik in samostojni podjetnik.

Od sekretarja do ministra

Ob nastopu mandata vlade Marjana Šarca je Zajc, potem ko na parlamentarnih volitvah ni bil ponovno izvoljen med poslance, postal državni sekretar na okoljskem ministrstvu.

Priložnost postati prva violina se mu je ponudila, potem ko je moral Leben zaradi posla z maketo drugega železniškega tira Divača-Koper, nad katerim je bdel še v času, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, odstopiti z mesta okoljskega ministra aktualne vlade.

Šarec, ki je bil izredno zadovoljen z Lebnovim delom na okoljskem resorju in je njegov odhod odkrito obžaloval, je pojasnil, da bo Zajc zagotovil kontinuiteto dela na ministrstvu.

Šarec v Zajcu vidi jamstvo

"Po letih nojevske drže, stihije, celo zanikanja so premiki na okoljskem ministrstvu vidni," je danes v DZ poudaril premier. "V Simonu Zajcu vidim nekakšno jamstvo, in sicer jamstvo za nadaljevanje in seveda dokončanje že začetega dela, za reševanje težav, ki bodo še vzniknile, ter za zagon začrtanih projektov."

V predstavitvi pred parlamentarnim odborom za infrastrukturo, okolje in prostor je Zajc tudi sam napovedal uresničevanje projektov, ki jih je zastavil Leben. "V zadnjih šestih mesecih smo intenzivno delali, prepoznali probleme, zastavili prioritete, predvideno časovnico in aktivnosti. Če mi boste to omogočili, bomo z delom nadaljevali takoj," je dejal.

Med drugim je napovedal spremembe gradbene in stanovanjske zakonodaje, spremembe zakona o ohranjanju narave ter zakona o vodah, ureditev področja odpadkov, pripravo dolgoročne podnebne strategije, spremembo zakona o varovanju okolja ter zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Številne rešitve in izzivi

Med projekti, ki jih želi nadaljevati, so tudi dokončna rešitev problema Jernejevega kanala, sanacija celjskih vrtcev ter Mežiške doline. Zagotovil je, da tudi pod njegovim vodstvom na Muri ne bo hidroelektrarn, je proti frackingu, ni pa se želel jasno izreči o podpori oz. nasprotovanju sežigalnici, čeprav je menil, da "mora vsaka država poskrbeti za svoje odpadke".

Zajca sicer ne čaka lahko delo in lahko pričakuje številne pritiske. Tudi njegov predhodnik Leben, ki je zanikal kakršno koli nezakonito ravnanje v zadevi maketa, je bil prepričan, da so celotno afero zrežirali akterji, ki jim ni bilo všeč, da se je lotil številnih odprtih vprašanj.

Nič ga ne bo ustavilo

"S svojim odnosom do dela nekaterim nisem všeč. A ne bom se ustavil, na tak način bom delal še naprej, ker sem prepričan, da lahko v Sloveniji naredimo področje okolja tisto, kar bi moralo iti že desetletja nazaj," je še februarja poudarjal Leben. Sedaj bo ta boj prepuščen Zajcu.