Novo cepivo podjetja Johnson&Johnson drugačno, potreben samo en odmerek

Čaka na odobritev FDA

5. 2. 2021, 08:57 | Aktualno | Vir: STA

              Novo cepivo podjetja Johnson&Johnson drugačno, potreben samo en odmerek (foto: Shutterstock) Shutterstock

Podjetje Johnson&Johnson je v četrtek pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložilo prošnjo za izredno odobritev uporabe njegovega cepiva proti covidu-19. Podjetje je napovedalo, da bo prošnjo za odobritev v kratkem vložilo tudi v Evropski uniji.

Cepivo Johnson&Johnson se bistveno razlikuje od cepiv Moderne in Pfizerja. Za vzpostavitev imunosti je potreben en odmerek cepiva in ne dva. Testiranja na 44.000 prostovoljcih v ZDA, Latinski Ameriki in Južni Afriki so pokazala, da je cepivo 66-odstotno učinkovito.

Prošnjo za izredno odobritev bo v ZDA tako kot v primeru Pfizerja in Moderne obravnaval posebni odbor zunanjih strokovnjakov, ki bo dal priporočilo, FDA pa bo potem sprejela odločitev.

V ZDA so doslej z enim odmerkom cepiv Moderne ali Pfizerja cepili 27 milijonov ljudi, z obema pa že več kot šest milijonov. Tretje odobreno cepivo bo dobrodošlo, saj število smrti zaradi covida-19 v ZDA še naprej narašča, njihovo dnevno število ne pade pod 3000, čeprav se število novih okužb in hospitalizacij zmanjšuje.

Do četrtka zvečer se je po podatkih univerze Johns Hopkins v ZDA okužilo 26,7 milijona ljudi, umrlo pa jih je že skoraj 456.000. V zadnjih dveh tednih je umrlo 50.000 ljudi, v sredo 3912, kar je sicer nekoliko manj od rekordnega 12. januarja, ko je umrlo 4466 ljudi.