Novozelandsko premierko med televizijskim intervjujem presenetil potres

Jacinda Ardern ohranila hladno kri in nasmeh

25. 5. 2020, 10:40 | Aktualno | Vir: STA

              Novozelandsko premierko med televizijskim intervjujem presenetil potres (foto: Profimedia) Profimedia

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je med današnjim televizijskim intervjujem, ki je potekal v živo, ohranila hladno kri in nasmeh, medtem ko je novozelandski Severni otok stresel potres z magnitudo 5,8.

Potres je območje stresel okoli 8. ure po lokalnem času, žarišče pa je imel v globini okoli 52 kilometrov blizu obale mesta Levin, ki leži kakih 90 kilometrov severno od prestolnice Wellington. Sledilo je okoli 40 popotresnih sunkov. Ni bilo sicer poročil o škodi ali poškodovanih, niso objavili niti opozorila pred cunamijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa je bilo zaznati stalno tresenje tal v Wellingtonu, kjer je imela premierka intervju v živo iz poslopja parlamenta, ki je sicer zgrajen popotresno, tako da z rahlim nihanjem v temeljih absorbira seizmološke sile.

"Tukaj imamo majhen potres, Ryan," je sprva dejala premierka vodji televizijske oddaje iz Aucklanda AM Show Ryanu Bridgeu, medtem ko so se nekoliko zatresli kamera in stvari okoli nje. "Kar pošteno nas je streslo, če vidiš, kako se stvari okoli mene premikajo," je nato dodala premierka, ki je pogledala po prostoru, a s stalnim nasmehom, potem ko se je hitro zbrala in nadaljevala s pogovorom.

"Ravnokar se je končal," je nato povedala. "V redu smo, nisem pod nobenimi lučmi, zdi se, da sem v strukturno trdnem prostoru," je dejala in nadaljevala intervju.

Posnetek pogovora se je nato hitro razširil po družbenih omrežjih.

Premierka je kasneje na novinarski konferenci povedala, da potres ni zahteval niti škode niti žrtev. Je pa tresenje tal, ki je trajalo več kot pol minute, povzročilo paniko v Wellingtonu, kjer so se ljudje na svojih domovih in v službah skrili pod mize, poroča agencija Reuters.

Nova Zelandija leži na pacifiškem ognjenem obroču, glavnem območju v bazenu Tihega oceana, kjer se zaradi trenja tektonskih plošč pojavljajo številni potresi in vulkanski izbruhi. Letno na tem območju beležijo več kot 15.000 potresov, od katerih pa jih je samo sto do 150 dovolj močnih, da jih prebivalci tudi čutijo.

Plitek potres z magnitudo 6,3 je v mestu Christchurch na Južnem otoku leta 2011 zahteval 185 življenj.

Jacinda Ardern je premierka Nove Zelandije od leta 2017 in je v državi zelo priljubljena zaradi svojega uspešnega soočenja z vrsto kriz, od lanskega terorističnega napada na mošeje v Christchurchu in izbruha vulkana do sedanje krize zaradi pandemije novega koronavirusa.