Ob novem izbruhu koronavirusa so v Avstraliji omejili nakup toaletnega papirja

26. 6. 2020, 15:49 | Aktualno | Vir: STA

              Ob novem izbruhu koronavirusa so v Avstraliji omejili nakup toaletnega papirja (foto: profimedia) profimedia

Številne Avstralce ob najnovejšem ponovnem izbruhu novega koronavirusa v Melbournu očitno grabi panika in so se odločili obnoviti domače zaloge toaletnih potrebščin in hrane. Po vsej Avstraliji so morali zato supermarketi danes omejiti nakupe toaletnega papirja, da ga ne bi ljudje znova panično razgrabili s trgovskih polic.

Iz dveh največjih verig supermarketov v Avstraliji, Woolworths in Coles, so danes sporočili, da po vsej državi znova uvajajo kvote na nakup toaletnega papirja in papirnatih brisač. S tem želijo preprečiti morebitno panično nakupovanje ta konec tedna, kakršnemu so bili priča marca letos ob začetku prvega vala epidemije novega koronavirusa.

V zvezni državi Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, sicer drugo največje avstralsko mesto, so tovrstne omejitve v supermarketih uvedli že pred dnevi, zdaj pa so se jih odločili razširiti na celotno Avstralijo, saj se strah pred drugim valom očitno širi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ustavite se, to je smešno," je medtem po poročanju AFP sodržavljanom danes sporočil avstralski premier Scott Morrison. Kot je zatrdil, nov izbruh virusa v Melbournu ne predstavlja grožnje doslej uspešni zajezitvi epidemije novega koronavirusa v državi.

Po besedah premierjevega glavnega svetovalca za zdravje Brendana Murphyja bodo najverjetneje po vsej državi priča več izbruhom, podobnim temu v Melbournu, a "smo nanje pripravljeni, se odzivamo in smo zelo zadovoljni s tem, kako se zadeve odvijajo".

Po uradnih podatkih so sicer v Melbournu v zadnjih 24 urah potrdili 30 novih okužb s koronavirusom. Gre za že deseti zaporedni dan, ko iz tega mesta in zvezne države Viktorija poročajo o dvomestnem številu novih okužb, poroča AFP. Drugod v Avstraliji medtem že več tednov ne beležijo novih okužb ali pa je njihovo število zelo nizko.

Zdravstveni delavci v Viktoriji so sicer v desetih predmestjih Melbourna, kjer beležijo največ novih primerov, zdaj začeli izvajati množično testiranje na covid-19. Pri tem naj bi jim ta konec tedna pomagalo tudi kakih 200 vojakov.

Čeprav je število novih primerov v Melbournu v primerjavi s preostalim svetom še vedno relativno nizko, se med Avstralci očitno že širi strah pred morebitnim drugim valom covida-19, medtem ko oblasti po večini države nadaljujejo z odpravo ali vsaj omilitvijo omejitev, uvedenih z namenom zajezitve epidemije.

V Avstraliji s 25 milijoni prebivalcev so sicer doslej zabeležili okoli 7500 okužb s koronavirusom in 104 smrti.