Ob svetovnem dnevu otrok opozorila na hude posledice pandemije, ki jih bodo otroci čutili vse življenje

Dan v znamenju modre barve

20. 11. 2020, 08:50 | Aktualno | Vir: STA

              Ob svetovnem dnevu otrok opozorila na hude posledice pandemije, ki jih bodo otroci čutili vse življenje (foto: Shutterstock) Shutterstock

Otroci po vsem svetu bodo danes obeležili svetovni dan otrok, 20. november. Kriza zaradi pandemije covida-19 je prizadela tudi pravice otrok, ki bodo posledice čutili vse življenje, če na problematiko ne bo ustreznega odziva, so posvarili v Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef).

Poudarjajo, da bi lahko zaradi okrnitve in prekinitve nekaterih nujnih storitev v prihodnjih 12 mesecih zabeležili dodatna dva milijona smrti otrok in 200.000 mrtvorojenih otrok.

Svetovni dan bo tokrat potekal pod geslom Vključite me, sem ključ do rešitve. "Čas je, da vsi skupaj začnemo upoštevati otroke pri ustvarjanju skupne prihodnosti in jim slediti, ko nas učijo s svojim zgledom. Kot nosilci sprememb se namreč zavedajo, da je odgovornost za svet, ki si ga želijo, tudi njihova," so besede izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča povzeli v tej organizaciji.

Otroci iz vse Slovenije, Unicefovi mladi ambasadorji in mediji bodo danes sodelovali na spletni delavnici za spremembe. Otroke bo podprl tudi predsednik republike Borut Pahor.

Zaradi epidemije se letos z velikimi pritiski in težavami soočajo ne le odrasli, ampak tudi otroci in mladostniki, pa je izpostavila Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Njihove ranljivosti in stiske, ki jih povzroča epidemija, odrasli velikokrat ne moremo razumeti, zato je reševanju težav otrok in mladostnikov treba nameniti večjo pozornost, so poudarili.

Predsednica sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pediatriji pri zbornici - zvezi Ivanka Limonšek je pozvala odrasle, da postanejo zgled otrokom najprej v svoji družini, nato pa tudi zunaj nje.

Svetovni dan bo tudi letos potekal v znamenju Unicefove modre barve in pod ključnikom #zavsakegaotroka. Posamezniki, podjetja in institucije po vsem svetu se na ta dan obarvajo v modro in s tem izkažejo podporo otrokom, ker je podpirati otroke in jih postavljati v središče sprememb modro, so navedli v Unicefu Slovenija.

Svetovni dan so znova podprli številni Unicefovi ambasadorji dobre volje, med njimi David Beckham, Ishmael Beah, Orlando Bloom, Millie Bobby Brown in Priyanka Chopra Jonas, ki v tem tednu z otroki iz različnih koncev sveta razpravljajo denimo o pandemiji koronavirusa, podnebnih spremembah, izobraževanju na daljavo, enakosti med spoloma in duševnem zdravju.

Mednarodni dan otroka, 20. november, obeležuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.