Ob tretjini cepljenih v Veliki Britaniji napovedali dodatno sproščanje omejitev

10. 5. 2021, 06:33 | Aktualno | Vir: STA

              Ob tretjini cepljenih v Veliki Britaniji napovedali dodatno sproščanje omejitev (foto: profimedia) profimedia

V Veliki Britaniji so danes dosegli pomemben mejnik v kampanji cepljenja proti covidu-19. Kot so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti, so z obema odmerkoma cepili že tretjino vseh odraslih, skupaj okoli 17,7 milijona ljudi. Z enim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 35,4 milijona prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija je bila ena od v pandemiji najhuje prizadetih držav, za covidom-19 je tam doslej umrlo več kot 127.000 ljudi. Zdaj se epidemija na Otoku umirja, zato vlada načrtuje sproščanje omejitvenih ukrepov.

Premier Boris Johnson bo tako v ponedeljek po napovedih potrdil prehod v naslednjo fazo sproščanja, ki bo začela veljati 17. maja. Tako naj bi znova dovolili tesne stike med družinskimi člani in prijatelji, tudi v zaprtih prostorih, ter ukinili večino omejitev druženja na prostem. Še naprej bo sicer prepovedano zbiranje več kot 30 ljudi, dodaja dpa.

Odprle naj bi se tudi kinodvorane in športne dvorane, je danes za britanski BBC dejal minister Michael Gove. Kot je dodal, pa vlada še preučuje, ali bodo učenci v šolah tudi po 17. maju morali nositi maske.