Občina Vrhnika z aplikacijo Občinski nos za spremljanje smradu

6. 10. 2020, 11:03 | Aktualno | Vir: STA

              Občina Vrhnika z aplikacijo Občinski nos za spremljanje smradu (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Občina Vrhnika z današnjim dnem vzpostavlja brezplačno aplikacijo Občinski nos, ki je namenjena spremljanju smradu v občini. S pomočjo aplikacije bo vpliv smradu na Vrhniki sistematično evidentiran, so prepričani. V primeru kršitev bo zagotovljena tudi prijava na pristojne institucije.

Vrhniški župan Danijel Cukljati je vse občane pozval, naj si aplikacijo naložijo na svoje pametne naprave. "Aplikacija uporabnikom omogoča, da z enim klikom zabeležijo intenziteto smradu, s ciljem, da bo komunikacija s pristojnimi državnimi organi podprta z realnim opisom stanja," je pojasnil.

Prijavo smradu lahko odda anonimni ali registrirani uporabnik, a na občini priporočajo, da se prijave odda kot registrirana oseba, saj bo s tem zagotovljena večja verodostojnost. Programska oprema omogoča, da se poleg časa in lokacije dogodka pripišejo tudi vremenski podatki iz meteorološke postaje Agencije RS za okolje na Vrhniki.

Na podlagi pridobljenih podatkov bo možno izdelati poročila, namenjena obveščanju pristojnih državnih organov in opozarjanju povzročiteljev smradu, ki nastaja predvsem pri zbiranju in predelavi odpadkov večjega obsega. Aplikacijo lahko uporabnik naloži preko spletne strani ali kot mobilno aplikacijo, so še dodali.

Vrhničani se že dolga leta pritožujejo nad smradom. Zanj naj bi bili krivi zlasti dve kompostarni, Saubermacher in Rosa. Saubermacher je svojo kompostarno letos zaprl.