Obeležujemo mednarodni dan otrok žrtev nasilja, katerih položaj se je v epidemičnem letu poslabšal

4. 6. 2021, 06:46 | Aktualno | Vir: STA

              Obeležujemo mednarodni dan otrok žrtev nasilja, katerih položaj se je v epidemičnem letu poslabšal (foto: Shutterstock) Shutterstock

Danes obeležujemo mednarodni dan otrok, ki so žrtve fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja. Položaj žrtev se je v epidemičnem letu poslabšal, strokovnjaki so opozarjali, da so žrtve težje klicale na pomoč. Nedavno so sicer poslanci sprejeli zakon o ustanovitvi prve hiše za otroke v Sloveniji, kjer bodo otrokom nudili celostno obravnavo.

Strokovnjaki so opozarjali tudi na manj prijav spolnega nasilja nad otroci, kar pa še ne pomeni, da ga ni. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob nedavnem mednarodnem dnevu družin opozoril, da se je zaradi stisk družin, povezanih z epidemijo, kot sta čakanje na delo in izguba službe, nasilje v družinah tudi povečalo.

So pa poslanci z nedavno sprejetim zakonom sprejeli odločitev o že dlje časa napovedani hiši za otroke, ki bo namenjena tistim otrokom, ki so udeleženi v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj. Zakon opredeljuje postopek v hiši in vključuje zaslišanje v ločenem prostoru, ki se začne na podlagi odredbe sodišča.

Zaslišanje bodo posneli, tako da otroku ne bo treba na več zaslišanj pri različnih strokovnjakih. Prav zmanjšanje števila zaslišanj je po mnenju vlade ključ do odprave nepotrebne sekundarne viktimizacije ali stiske mladoletnika. Postopek v hiši pa vključuje tudi telesni pregled ter krizno podporo in psihosocialno pomoč.

Mednarodni dan otrok žrtev nasilja je sicer leta 1982 razglasila generalna skupščina Združenih narodov zaradi ogromnega števila palestinskih in libanonskih otrok žrtev izraelskega nasilja.