Obiski sv. Miklavža po Sloveniji tudi s sprevodi in prireditvami

5. 12. 2019, 14:00 | Aktualno | Vir: STA

              Obiski sv. Miklavža po Sloveniji tudi s sprevodi in prireditvami (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Otroke bo v noči na petek, ko bo god sv. Miklavža, po ljudskem izročilu sv. Miklavž tudi obiskal in jim v nastavljenih peharjih pustil drobna darila. Ponekod bodo že danes popoldne potekali Miklavževi sprevodi in druge prireditve, na katerih bo nastopil lik sv. Miklavža.

Miklavž se bo v Ljubljani danes popoldne z vzpenjačo spustil po okrašenem grajskem griču, nato pa pot v spremstvu angelov in parkljev nadaljeval proti Magistratu in Prešernovem trgu, kjer bo obdaroval otroke.

Prav tako bo Miklavž v spremstvu angelov in parklja pozdravil in obdaril vse pridne otroke na Grajskem trgu v Mariboru. Prihod Miklavža bodo organizirali tudi v nekaterih drugih mestih, denimo v Novem mestu in v Kamniku.

Miklavževi nastopi z obdarovanjem, ki so v Sloveniji postali javna prireditev med svetovnima vojnama, so po 2. svetovni vojni zamrli.

Vlogo sv. Miklavža kot decembrskega obdarovalca je na javnih mestih namreč nadomestil dedek Mraz. Po družbenopolitičnih spremembah v 90. letih 20. stoletja pa so Miklavževe javne nastope obudili.

Sv. Miklavž ali sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev in brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.