Obolelega slovenskega vojaka so iz Malija pripeljali domov

12. 4. 2020, 09:40 | Aktualno | Vir: STA

              Obolelega slovenskega vojaka so iz Malija pripeljali domov (foto: STA/Bor Slana) STA/Bor Slana

Pripadnika slovenskega kontingenta na misiji v Maliju, ki je zbolel za covidom-19, je v soboto v malijski prestolnici Bamako prevzela slovenska vojaška medicinska ekipa in danes v zgodnjih jutranjih urah so z letalom prispeli v Slovenijo, je prek svojega uradnega Facebook profila sporočil obrambni minister Matej Tonin.

O okužbi slovenskega vojaka in o tem, da je v to afriško državo odletela slovenska medicinska ekipa, je v soboto sporočil že vladni govorec Jelko Kacin.

V minulem tednu dni so tudi v mednarodni misiji v Maliju, v okviru katere deluje tudi osem pripadnikov Slovenske vojske (SV), odkrili primere okužbe z novim koronavirusom. Med prvimi obolelimi je bil tudi pripadnik slovenskega kontingenta, ki je po nekaj dneh začel kazati resne znake obolelosti, je na Facebooku zapisal Tonin.

Glede na to, da so varnostne razmere v Maliju zapletene, ustrezna zdravstvena oskrba pa zelo vprašljiva, so se države, ki sodelujejo v omenjeni misiji, trudile najti načine, kako evakuirati obolele in rizične pripadnike.

Slovenija, ki v danem trenutku nima na razpolago lastnega letala s primernim doletom, saj je Falcon že dlje časa na servisu, se je v prvi vrsti skušala nasloniti na zaveznike in partnerje v Evropski uniji in Natu. Kar nekaj izmed njih je bilo pripravljenih priskočiti na pomoč, vendar po dveh dneh nobeni izmed držav ni uspelo zagotoviti poleta v Mali. Razlogov je bilo več, največji problem pa so bila dovoljenja za prelete in pristanke v Severni Afriki, je navedel Tonin.

V želji, da bi pripadnika SV čim prej pripeljali domov, so zato kot alternativno rešitev zagotovili civilni polet francoskega letalskega podjetja Valljet, ki je v soboto dopoldne na Brniku vkrcal medicinsko ekipo Slovenske vojske ter poletel proti Maliju. V malijski prestolnici Bamako so prevzeli obolelega slovenskega vojaka ter poleteli proti Sloveniji, kjer so pristali danes v zgodnjih jutranjih urah, približno uro po polnoči.

Z ministrstva za obrambo so naknadno sporočili, da je zdravstveno stanje okuženega pripadnika SV stabilno, po pristanku na brniškem letališču pa so ga prepeljali na zdravljenje v civilno zdravstveno ustanovo. Šest pripadnikov SV medtem ostaja v Maliju, kjer delujejo v enoti za izobraževanje in usposabljanje v Koulikoru. Na misiji izvajajo vse preventivne ukrepe za preprečitev širjenja virusa in se počutijo dobro.

Z omenjenim letalom so se domov vrnili tudi trije italijanski in avstrijski pripadniki mednarodne misije.

Tonin se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so sodelovali v reševalni akciji, med njimi slovenskemu podjetju Batagon Air Service, ki je v obliki donacije ponudilo svoje letalo. Omenjeno letalo je predstavljalo drugo opcijo za evakuacijski let, a so se na koncu odločili za večje letalo, saj so tako lahko prepeljali tudi pripadniki mednarodne misije iz drugih partnerskih držav, je še pojasnil obrambni minister.

V misiji v Maliju sodelujejo pripadniki 27 evropskih držav, zaradi nemirnega in nestabilnega okolja jih tam službuje okoli 750. V slovenskem vojaškem kontingentu je osem pripadnikov. Sedem pripadnikov deluje v enoti za izobraževanje in usposabljanje v Koulikoru, en pripadnik pa deluje v poveljstvu misije v Bamaku.