Od torka naprej bodo z nekaj omejitvami spet možne poroke

24. 4. 2020, 14:44 | Aktualno | Vir: STA

              Od torka naprej bodo z nekaj omejitvami spet možne poroke (foto: profimedia) profimedia

Sklenitev zakonske zveze bo od torka v "nekoliko okrnjeni zasedbi glede na okoliščine" ponovno mogoča, je na današnji novinarski konferenci sporočil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Če bodo mladoporočenca in priči za dostop do lokacije morali prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo.

Ministrstvo za javno upravo je zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa upravnim enotam v sredini marca odredilo omejitev izvajanja nalog na najnujnejše zadeve, med drugim tako ni bilo več mogoče sklepanje zakonske zveze. Ukrepi za zajezitev epidemije so tako številnim parom, ki so želeli stopiti na skupno pot v marcu in aprilu, prekrižali načrte.

Z umirjanjem epidemije pa so se pristojni odločili za rahljanje nekaterih ukrepov. Sklepanje zakonske zveze bo od torka znova omogočeno tako v uradnih prostorih kot na prostem. Poleg mladoporočencev bodo lahko prisotni še matičar in (ali) načelnik upravne v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, sta lahko prisotni tudi priči, je danes pojasnil minister.

O morebitni prisotnosti prič v zaprtem prostoru bo odločilo vodstvo upravne enote, v tem primeru pa mora biti prostor dovolj velik za upoštevanje ustrezne razdalje med osebami.

V primeru spremembe osebnih podatkov zaradi sklenitve zakonske zveze pa bo izdaja novih dokumentov nujna naloga upravnih enot.

Koritnik je danes spregovoril tudi o ukrepih za blažitev posledic epidemije z njegovega področja, ki jih je vlada predlagala tako s spremembami doslej sprejetih interventnih zakonih kot v drugem protikoronskem paketu.

Tako je med drugim izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo v drugi paket umestiti dvig povprečnin za občine s 589,11 na 623,96 evra. Pri tem je izpostavil, da znesek velja od začetka leta, razlika za nazaj pa bo občinam izplačana v maju.

Vlada v zakonu predlaga tudi možnost delne ali celotne oprostitve najemnin za prostore v državni ali občinski lasti.

Upravne enote bodo lahko vročale odločbe tudi v nenujnih zadevah. A roki v epidemiji ne tečejo, zato naslovnik ne bo dolžan takoj odgovoriti na odločbo, lahko pa.

Z novelo prvega protikoronskega zakona so status nevladnikov izenačili z zaposlenimi z gospodarstvom v delu, da so upravičeni do pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka.

Javnemu uslužbencu, ki bo delal čez reden delovni čas, je treba zagotoviti sorazmeren počitek. Dodaja se omejitev možnega nadurnega dela na letni ravni na 480 ur, je dejal Koritnik, ki je izpostavil, da je to pomembno predvsem za zaposlene v upravi za zaščito in reševanje.

Predvsem za zdravstveno osebje in osebje v domovih za starejše pa je pomembno, da bodo lahko vsi, ki zaradi epidemije ne bodo mogli izkoristiti lanskega dopusta, tega izrabili do konca leta. Ob tem se je vsem zahvalil za požrtvovalno delo.